24. 7. 2021, 09:43 | Vir: STA

TNP bo z več prireditvami obeležil 60-letnico zavarovanja Doline Triglavskih jezer

profimedia

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) drevi v Trenti pripravlja prvega od treh osrednjih dogodkov, s katerimi bo obeležil letošnjo 60-letnico zavarovanja Doline Triglavskih jezer in 40-letnico zakonske ustanovitve parka. Dogodki, s katerimi v parku praznujejo jubilej, sicer potekajo preko celega leta.

Slavnostni govornik na današnji prireditvi, s katero bodo obeležili tudi 50 let programa Unesco MAB - Človek in biosfera, bo minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tej priložnosti bo Dom Trenta uradno postal tudi Informacijsko izobraževalno središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe.

Kulturni program javni zavod TNP pripravlja v sodelovanju z Naravnim parkom Julijsko Predgorje. Premierno bodo prikazali film o čezmejni Ekoregiji Julijske Alpe Narava brez meja, odprli bodo fotografsko razstavo velikega formata o čezmejnem območju Julijske Alpe avtorja Dana Briškega in fotografsko razstave živalskega sveta Naravnega parka Julijsko predgorje fotografa Domenica Ferrare.

V edinem narodnem parku v Sloveniji, ki je tudi en najstarejših parkov v Evropi, sicer ob letošnjem praznovanju pripravljajo vrsto dogodkov za širšo javnost in lokalne skupnosti ter programe za mlade oziroma družine. Od junija do oktobra potekajo tudi vodeni pohodniški izleti z vodnikom za spoznavanje različnih območij parka.

Jubilej obeležujejo s sloganom Triglavski narodni park - za naravo in ljudi. Ta nosi sporočilo, kako pomembno je zagotavljanje ravnovesja med varstvom narave in interesi človeka ter iskanjem takšnih rešitev, ki bodo zagotavljale ohranjanje narave in kulturne dediščine ter prispevale k večji kakovosti življenja in spodbujale trajnostni razvoj.

Skupaj z lokalnimi deležniki pripravljajo tri osrednje dogodke. Po današnjem v Trenti bo drugi osrednji dogodek septembra v Bohinju, kjer bodo podelili tudi Belarjevo priznanje, novembra pa bodo pripravili strokovni posvet ob 40. obletnici zakona o TNP ter odprli fotografsko razstavo Večna sprememba na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani.

Zgodovina edinega narodnega parka v Sloveniji vključuje več pomembnih mejnikov. Leta 1924 je bil z zakupno pogodbo za 20 let razglašen razglašen Alpski varstveni park v Dolini Triglavskih jezer v velikosti 1400 hektarov, ki pa je po izteku pogodbe prenehal obstajati.

Leta 1961 je Ljudska skupščina Slovenije sprejela odlok o razglasitvi 2000 hektarov velikega območja za Triglavski narodni park. Leta 1981 se je s prvim zakonom o TNP zavarovano območje razširilo na skoraj celotne Julijske Alpe v obsegu 83.807 hektarov, z novim zakonom leta 2010 pa se je površina parka povečala še za 174 hektarov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.