A. Kl. | 10. 12. 2021, 12:02

To je slovenska slikarka, ki je v hipu razprodala svoja dela - tudi v Avstralijo

Tina Dobrajc/SLOART
To je slovenska slikarka, ki je v hipu razprodala svoja dela - tudi v Avstralijo (foto: Tina Dobrajc/SLOART)

V celotni zgodovini največje slovenske prodajne galerije SLOART se je letos prvič zgodilo, da so pošla prav vsa dela nekega umetnika, kar jih je bilo na voljo. Pravzaprav gre za umetnico: slikarko Tino Dobrajc.

Vodja omenjene galerije Damjan Kosec je povedal, da so skoraj vse slike z zadnje razstave te akademske slikarke, rojene leta 1984, prodali neposredno iz razstave, brez da bi jih sploh utegnili objaviti na spletni strani galerije in dražbene hiše.

Ena največjih z naslovom "Carnival - When I'm not with you my dreams are so very dark" je odpotovala celo v Avstralijo, prodali so jo za 8.000 evrov.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Dobrajc (@tina_dobrajc)

Razstava Tine Dobrajc Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton je bila v Galeriji Kresija na ogled od 29. julija do 1. septembra 2020. Umetnica se je predstavila z novejšo slikarsko produkcijo, kjer je nadaljevala in nadgrajevala dosedanji koncept svojega ustvarjanja.

Slikarska dela Tine Dobrajc odlikuje svojevrstna prepoznavna ikonografija, kjer umetnica prepleta tradicijo s sodobnostjo, pri čimer se navdihuje zlasti v slovenski folklorni zapuščini in mitologiji na eni strani ter v množični kulturi in filmu na drugi strani.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Dobrajc (@tina_dobrajc

V delih Tina Dobrajc pogosto raziskuje, prevprašuje in na-novo definira zlasti položaj ženske v sodobni (slovenski) družbi. Večinoma ustvarja (večja) slikarska dela, deluje pa tudi na področju ilustracije in gledališke scenografije, so zapisali v galeriji SLOART.

Tino Dobrajc - vsa njena prodana dela si oglejte tukaj - sicer ekskluzivno zastopa njihova hčerinska galerija za sodobno umetnost, Galerija Y. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Dobrajc (@tina_dobrajc)

Nove slike bodo na voljo šele po razstavi junija ali septembra 2021, ko bo gostovala v galeriji SLOART na Trubarjevi 79. 

Utiranje poti za umetniški trg v Sloveniji 

Umetnica je uvrščena tudi na seznam 100 najpomembnejših slovenskih likovnih in vizualnih umetnikov, ki ga je sestavila neodvisna zasebna agencija ARTINDEX.

Lestvica je pomembna novost na slovenskem umetniškem trgu, s katero so v agenciji naredili velik korak proti svojemu cilju, tj. vzpostavitvi urejenega in mednarodno primerljivega likovnega trga. 

Skupaj s partnersko agencijo ARTSTAR, ki se ukvarja s certificiranjem in cenitvijo umetnin, želijo do leta 2025 zgraditi bolj transparenten umetniški trg, ki bo deloval na temeljih transparentnosti, etičnosti, poštenosti, strokovnosti in zaupanja.

Veliko zbirateljev, umetnikov, galeristov in strokovnjakov pravi, da umetniškega trga v Sloveniji pravzaprav ni oziroma da je kaotičen, nepregleden in nepovezan tako v domačem kot mednarodnem okolju.

Ker to področje ni sistemsko urejeno, država s svojimi predpisi in slabimi zakoni akterje znotraj njega sili v sivo in črno ekonomijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.