8. 10. 2021, 12:00

To je nova ljubljanska restavracija, ki bo ustvarila edinstveno in nepozabno kulinarično doživetje

Fotografija: Dean Dubokovič, Primož Lavre

Kam na razvajanje brbončic? Tole je naš predlog ...

Ob stičišču kulture, umetnosti in urbanosti, obdana z monumentalnimi neorenesančnimi palačami Ljubljane, ob poti v Tivolski park in vpeta v prekrasen vrt bo PEN KLUB restavracija ustvarila edinstveno in nepozabno kulinarično doživetje.

Začutili boste menjavo generacij, ki tradiciji prinaša svež zagon domišljije, izvirnosti in kreativnosti. Navdih so iskali v naravi ter njenih darovih in nenehno spreminjajočemu se vzdušju, ki ga prinašajo letni časi.

"V pojmu mladost se skriva več pomenov. Z mladostjo se izražajo barve, vonji, okusi in arome na svojstven način. V mladosti se skriva vrhunec drznosti, izzivalnosti in ustvarjalnosti. V kulinariki poskušam povezati vse zgoraj navedene dejavnike in rezultat prikazati na krožnikih. Z ljubeznijo do hrane, gostoljubja in okolja smo ustvarili prostor v katerega boste vstopilli in ga le stežka zapustili. Dobrodošli, " pravi Mojmir Šiftar, Chef de cuisine v PEN KLUB restavraciji.

Fotografija: Dean Dubokovič, Primož Lavre

Trije prostori, ki vas bodo očarali

  • Prijetna rumena svetla soba, iz katere se lahko preselimo na verando s prekrasnim pogledom na bližnje mestne palače, park Tivoli in na vrt Lili Novy.
  • Modri salon, ki je ime dobil po freski, ki so jo odkrili na stropu in jo skrbno restavrirali, tako da očitno deluje, da je iz nekih drugih časov. Učinek povečajo razstava fotografij rož Luzie Simons, ki dajejo vtis trodimenzionalnosti.
  • Bela soba, ki presune s stensko slikarijo -  sodobno poslikavo avtorja Mateja Stupice in upodablja prizore prav iz te hiše in z njenega vrta.

Z izjemno tankočutnostjo so prostore oživili v arhitekturnem biroju TRIIJE pod vodstvom Andreja Mercine.  Že sama veža, v katero stopite skozi prekrasna nihajna vrata, dobesedno presune, prekrasen star škripajoč parket pa razkriva del zgodbe te hiše. Ko so v veži odstranjevali nekdanje talne obloge, so odkrili nekaj izjemno lepega: nekdaj so namreč redno kot vmesni sloj pri oblaganju tal uporabljali časopise, ki so v desetletjih hoje na parketu pustili svoj odtis. Obiskovalec bo tako v veži, če bo čakal na mizo, lahko poskušal razbrati, čigava usoda je bila vtisnjena v tla kultne restavracije.

Ostaja še en detajl, ki pa se zagotovo vtisne globoko v spomin – in sicer osvetljava prostorov.  V modrem salonu je na stropu orjaški lestenec oblikovalca Toma Dixona, ki so jih oblikovali v novo konstrukcijo. V sobici, ki je ob točilnem pultu in je gorčične barve, je še en unikat - nekaj retro plafonjer, jih po dve in dve zvezali skupaj, dodali nekaj namiznega inventarja za kable med njimi in nastala je zabavna nova luč.

Več o PEN KLUB restavraciji poiščite na kaval-group.si.

Fotografija: Dean Dubokovič, Primož Lavre

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.