Maja Fister | 17. 1. 2020, 09:12

To je prva, a obetavna 18-letnica, ki bo pela v novem Jamesu Bondu

Profimedia

Letošnjega aprila po petih letih čakanja prihaja novo, že 25. nadaljevanje ene najdaljših in najslavnejših filmskih franšiz s tajnim agentom Jamesom Bondom na čelu. Še petič (in zadnjič) ga bo upodobil Daniel Craig, naslovno skladbo akcijske pustolovske srhljivke z naslovom Ni čas za smrt pa bo zapela 18-letna ameriška pevka Billie Eilish, ob kateri bi težko ostali ravnodušni. Kakšna je njena zgodba?

Novi James Bond, karizmatični agent britanske tajne službe MI6 s kodnim imenom 007, v akcijski pustolovski srhljivki Ni čas za smrt v naše kinematografe prihaja 2. aprila. Legendarnost filmske franšize pa prinaša posebno priznanje tudi za glasbenike, ki jim je skozi leta pripadla vloga ustvarjanja naslovne pesmi za film. 

Najmlajša umetnica v zgodovini z naslovno skladbo za Bonda, ki se ji nasmihajo tudi grammyji 

Letos se je pod pesem podpisala Billie Eilish, komaj 18-letna ameriška pevka in grammyjeva nominiranka. Te odmevne glasbene nagrade bodo podelili 26. januarja in Billie je nominirana kar v šestih najbolj prestižnih kategorijah! Mlada zvezdnica je s tem postala tudi najmlajša nominiranka za grammyja v hkratnih največjih kategorijah. 

Poleg grammyjev, ki se ji nasmihajo, pa ji pesem, če bo tako izjemna, kot njeno dosedanje delo, lahko prisluži celo oskarja. Z oskarjem za najboljšo pesem sta bili na primer nagrajeni pesem Skyfall, ki jo je v Bondu zapela Adele in pesem Writing's On The Wall Sama Smitha.

Billie, ki je 18. svečko upihnila komaj pred enim mesecem, je skladbo napisala skupaj s starejšim bratom Finneasom O'Connellom in je tako tudi najmlajša umetnica v zgodovini, ki stoji za naslovno skladbo za Jamesa Bonda.

Veliki uspeh že pri trinajstih, pajki, zombiji in razprodane dvorane

Kdo je torej Billie? Ameriško kantavtorico je svet spoznal, ko ji je bilo komaj 13 let. Razlog za to je čudovita balada Ocean Eyes, ki jo je naložila na SoundCloud in skoraj čez noč požela 2,7 milijona prenosov. 

Billie prihaja iz Los Angelesa, njena starša sta igralca in glasbenika Maggie Baird in Patrick O'Connell. Najstnica, ki se je šolala doma, ustvarja skupaj s starejšim bratom, prve resnejše pesmi pa je spisala pri enajstih letih. Pri petnajstih je izdala EP, razprodala turnejo in osvojila lestvice ter glasbene kritike. Zanimivo je, da je večina njune glasbe nastala kar doma, v bratovi sobi, ki sta jo preobrazila v domač studio.

Njen uspeh v zadnjih letih je bil tako hiter, da ga niso dohajali niti organizatorji festivalov. Nastopila je na Coachelli, na festivalu Glastonbury pa so njen nastop zaradi navala iz malega odra prestavili na drugega največjega.

Lani sta z bratom Finneasom izdala prvi album z naslovom When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Poleg vseh nominacij, ki jima jih je prinesel, je postal tudi najbolje prodajan album leta v ZDA in pristal na vrhu Billboardove lestvice. 

Zakaj je Billie tako posebna?

Njena pojava je drugačna od popzvezdnic, ki smo jih vajeni sicer. Ne stavi na ljubkost, še manj na zapeljive oprave. Barva njenih las se spreminja z vremenom, njena oblačila so ohlapna in kričeča, nekateri njeni videospoti pa bi bili lahko kar izseki iz grozljivk.

Ne preseneča, da sta njeni najljubši seriji Živi mrtveci (The walking dead) in Ameriška grozljivka (American Horror Story). V enem od intervjujev je izjavila tudi, da ima Tourettov sindrom, nevropsihično motnjo, za katero so značilni nehoteni telesni gibi ali tiki ter nenadzorovani glasovi.

V njenih videospotih ji iz ust lezejo pajki – mimogrede, enega takšnih ima doma kot hišnega ljubljenčka – iz oči ji teče črnilo, v spotu za pesem xanny, ki ga je režirala sama, ji neznane roke na obrazu ugašajo cigarete, v pesmi All the Good Girls Go to Hell pa nastopa kot grozljiv padli angel.

Če ste v zadnjem letu kaj prižgali radio, ste zagotovo slišali njeno uspešnico Bad Guy, ki je hit številka ena čez lužo, med Billboardovimi top 40 singli pa so še pesmi When the Party's Over, Bury a Friend, Wish You Were Gay, Xanny, Everything I Wanted. Ne glede na njeno divjo podobo, je njen glas precej bolj nežen, včasih skoraj šepetajoč in z njim vsekakor zna zbuditi čustva ter navdušiti.

Še preden slišimo naslovno pesem, si lahko prvi napovednik novega Bondovega filma z naslovom Ni čas za smrt ogledate spodaj:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.