18. 7. 2019, 14:05 | Vir: STA

To je vsa resnica o aplikaciji Faceapp

Aplikacija Faceapp, v kateri se lahko uporabniki z enim klikom postarajo za več desetletij, je obnorela svet, uporabljajo jo tudi številni slavni. A ruska aplikacija vzbuja varnostne pomisleke glede morebitne zlorabe osebnih fotografij in podatkov uporabnikov.

Vodja demokratov v ameriškem senatu Chuck Schumer je zaradi varnostnih pomislekov pozval zvezno policijo FBI k uvedbi preiskave priljubljene aplikacije. Zaradi ravnanja z osebnimi podatki bi lahko namreč aplikacija podjetja Wireless Lab predstavljaja varnostno tveganje za več milijonov Američanov, je pisalo v pismu Schumerja, ki ga je objavil v sredo na Twitterju.

Aplikacija s pomočjo umetne inteligence predeluje fotografije uporabnikov in jih prikaže z najrazličnejšimi učinki. Aplikacijo za pametne telefone so zagnali že leta 2017, ko so lahko uporabniki na naloženi fotografiji spremenili svoj spol, nov zagon pa je dobila nedavno, ko so jo med drugim posodobili s filtrom za staranje. Samo preko Googlove trgovine za aplikacije si je Faceapp naložilo že več kot sto milijonov uporabnikov.

S priljubljenostjo pa rastejo tudi pomisleki, kaj se zgodi z vsemi naloženimi podatki. Za predelavo je treba fotografije naložiti na strežnike, kjer se obdela podatke. Uporabniki morajo tako ruskemu podjetju pred uporabo aplikacije dovoliti dostop do galerij na telefonu in druge podatke, še izpostavlja Schumer v svojem pismu. To pa lahko vodi v to, da bodo osebne fotografije v prihodnje postale javne brez dodatnega dovoljenja uporabnika.

Podobna pravila uporabe aplikacije imajo med drugim tudi številna druga družbena omrežja, med njimi Facebook.

Schumer v pismu še poziva FBi, naj preišče, ali lahko podatki Američanov padejo v roke ruske vlade ali v bližino ruskih oblasti.

Rusko podjetje ob tem zagotavlja, da se na strežnike nalagajo le fotografije, ki jih izberejo uporabniki, po 48 urah pa jih zbrišejo s strežnikov. Kot je še poročala revija Forbes, pa se fotografije ne nalagajo na strežnike v Rusiji, ampak na strežnike ameriških podjetij Amazon in Google. Forbes sicer opozarja, da to še ne pomeni, da podatkov ne obdelujejo v Rusiji.

Ustanovitelj aplikacije Jaroslav Gončarov je za Forbes pojasnil, da lahko uporabniki tudi sami nastavijo možnost glede izbrisa naloženih fotografij. Zagotovil je še, da podjetje ne prodaja ali deli osebnih podatkov uporabnikov drugim.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.