R.S. | 12. 3. 2023, 19:30

To so nagrajenci 31. Dnevov komedije

STA

Strokovna žirija v sestavi režiserke in igralke Alenke Kraigher, dramaturginje Evelin Bizjak in režiserja Tina Grabnarja je odločitev sprejela soglasno.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so se v nedeljo, 12. marca, zaključili 31. Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: Vesna Pernarčič, Jurij Zrnec, Ajda Valcl in proletarska komedija Vse zastonj! Vse zastonj! Prešernovega gledališča Kranj. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo uprizoritev Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Strokovna žirija 31. Dnevov komedije v sestavi režiserke in igralke Alenke Kraigher (predsednica), dramaturginje Evelin Bizjak in režiserja Tina Grabnarja je odločitev sprejela soglasno.

Žlahtna komedijanka

Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro.

Jaka Babnik/SLG Celje


 
Žlahtni komedijant

Jurij Zrnec je scela izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator. Ustvaril je niz raznolikih in izvrstno dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo. Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine, je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše.

Jaka Babnik/SLG Celje


 
Žlahtna režiserka

Ajda Valcl je z režijo uprizoritve Vse zastonj! Vse zastonj! dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost. Skrbno je načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije. Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbeno kritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom nam je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbeno kritična in ustvarjalno navdihujoča. 

Jaka Babnik/SLG Celje

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije

Vse zastonj! Vse zastonj! je uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge. Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino.

Humorni zapleti situacijske komike so natančno premišljeni ter v nas poleg smeha sprožajo tudi družbenokritični premislek. Komika tukaj ni v funkciji smešenja posameznih likov in situacij, temveč z danes izjemno relevantno subverzivno močjo razbija in problematizira zastarele družbene vzorce. Ženske so tako postavljene v središčno vlogo sprevračanja konvencij patriarhalne družbe in upora proti izkoriščevalskemu sistemu kapitalizma. Uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! uspe dokazati, da je z veščim obvladovanjem principov klasične komedije, za katere se zdi, da v našem prostoru počasi izginjajo, mogoče ustvariti gledališki presežek.

Jaka Babnik/SLG Celje

Žlahtna komedija po izboru občinstva

Veliki diktator, ki ga poznamo po izjemnem filmu Charlieja Chaplina iz leta 1940, v izvedbi SNG Drama Ljubljana in z Jurijem Zrnecem v nosilni vlogi, je s strani občinstva prejel najvišjo oceno: 4,8051.V desetih dneh smo na Velikem odru SLG Celje videli osem odličnih tekmovalnih uprizoritev, spremljali pogovore z ustvarjalkami in ustvarjalci po predstavah ter uživali v koncertu skupine Los Hermanos muy simpáticos: Regional muy cultural. Festival se je sklenil s podelitvijo žlahtnih nagrad in stand up šovom komika Tadeja Toša. Predstave so bile polno obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.