A.B. | 10. 12. 2021, 15:51

To so najgrozljivejši mostovi na svetu: bi si jih upali prečkati?

Profimedia

Mostovi že od nekdaj veljajo za povezovalen člen med dvema oddaljenima točkama, ki ju najpogosteje ločujejo najrazličnejše naravne ovire, kot so denimo deroče reke, jezera in prepadi. Danes seveda poznamo najsodobnejše načine gradnje, ki omogočajo, da so strukture mostov trdne, stabilne in predvsem varne - nekoč pa temu ni bilo tako. Ljudje so mostove gradili, kot so vedeli in znali, pri tem pa so si pomagali z vrvmi, deskami in drugim gradbenim materialom. Nekaj takšnih mostov je v uporabi še danes, postavljeni pa so na najrazličnejših koncih sveta in so zaradi svojih strukturnih lastnosti ter lege uvrščeni v kategorijo najnevarnejših mostov na svetu. Pa si poglejmo, kateri so tisti, od katerih bi tudi najpogumnejšim zaledenela kri v žilah. 

 1. Hussaini Hanging Bridge (Pakistan)

Hussaini Hanging Bridge velja za najnevarnejši most na svetu. Ta viseči most iz vrvi in lesenih desk povezuje dve točki v Zgornji Hunzi, ki sta ločeni z naravno oviro, jezerom Borit. Zaradi slabe vzdrževanosti je most precej trhel in se močno trese. Vsako leto to točko obišče precejšnje število pogumnežev, ki med prečkanjem na drugo stran zagotovo začutijo pravo dozo adrenalina. 

Instagram

2. Langkawi Sky Bridge (Malazija)

Langkawi Sky Bridge v Malaziji je dobil takšno ime ravno zato, ker ima posameznik občutek, da je v nebesih, sredi ničesar. Nahaja se na 120 metrih višine in je bil zaradi konstrukcijskih težav v preteklosti večkrat zaprt. Najdaljše zaprtje mostu zaradi obnove je trajalo približno dve leti, govorice, da bi se most utegnil celo zrušiti, pa je kasneje odvrnil marsikaterega obiskovalca. Kljub temu, da sprehod po mostu nudi prečudovit pogled na neokrnjeno okoliško naravo, se tam ne zadržuje veliko ljudi.

Profimedia

3. Carrick-a-Rede Ropa Bridge (Severna Irska)

Čeprav je most Carrick-a-Rede Ropa na Severnem Irskem dolg pičlih 20 metrov, se pri večini obiskovalcev pri prečkanju v eno smer in nazaj pojavijo mehka kolena. Most stoji približno 30 metrov nad ostrimi skalami in nemirnimi vodami, zato je pogled navzdol vse prej kot pomirjajoč. Za tiste s šibkejšim srcem je zato omogočeno prečkanje na drugo stran s trajektom.

Twitter

4. The Bridge of Immortals (Kitajska)

The Bridge of Immortals ali 'most nesmrtnih' stoji na 1.320 metrih nadmorske višine in je najvišji most na svetu, že sama pot do njega pa je vse prej kot enostavna. Nahaja se v kitajskem gorovju Huangshan in čeprav na prvi pogled deluje, da je bil zgrajen pred več stoletji, je bil pravzaprav zgrajen šele leta 1987. Pred tem so okoliški prebivalci hodili prek strmih in izjemno nevarnih skalnih polic, na tej nevarni poti pa je bilo veliko smrtnih žrtev, zato je most na koncu dobil ime 'most nesmrtnih'.

Instagram

5. Hanging Bridge of Ghasa (Nepal)

Ta viseči most v Nepalu deluje precej nestabilen in majav, zato se marsikateri turist pred njim obrne, še preden naredi prvi korak. Postavljen je visoko nad deročo reko in je pravzaprav še danes v uporabi kot osrednja transportna pot tamkajšnjih pastirjev in ovac. 

Profimedia

6. Keshwa Chaka Bridge (Peru)

Perujski most Keshwa Chaka so zgradili starodavni Inki in je eden redkih mostov iz tkane trave. Čeprav pogled nanj ne obeta varnega prečkanja, pa je njegova struktura preživela že več kot 500 let najrazličnejših vremenskih in človeških obremenitev. 

Profimedia

7. Trift Bridge (Švica)

Most Trift visi približno 167 metrov nad švicarskimi ledeniki. Zgrajen je bil leta 2004, a se je vse do leta 2009 soočal z resnimi težavami zaradi močnega vetra, nato pa so ga stabilizirali z dodatnimi konstrukcijskimi kabli. 

Profimedia

8. U Bein Bridge (Mjanmar)

Most U Bein je bil zgrajen leta 1850 in je danes verjetno najstarejši most iz tikovega lesa. Postavili so ga z namenom prečkanja jezera Taungthaman, v dolžino pa meri kar 1.200 metrov. Zaradi čudovitih sončnih zahodov je postal izjemno priljubljena turistična točka.

Profimedia

9. Royal Gorge Bridge (Kolorado)

Most Royal Gorge je najvišji viseči most v Združenih državah Amerike. Postavljen je dobrih 286 metrov nad reko Arkansas in velja za eno večjih turističnih atrakcij v Koloradu. 

Profimedia

10. Root Bridges (Indija)

Mostovi Root v Indiji delujejo, kot bi jih nekdo zelo dobro vključil v naravno okolje. To pa je predvsem zato, ker so nastali iz povsem naravnih materialov in po naravni poti. Tamkajšnji plemeni War-Khasis in War-Jaintias sta se naučili, kako ogromne korenine usmeriti tako, da se med seboj prepletajo v želeno smer in kot rezultat njihovega truda so nastali tovrstni 'naravni' mostovi. 

Profimedia

11. The Plank Road to the Sky (Kitajska) 

Kitajsko spremlja reputacija najgrozljivejših mostov na svetu, kar niti ni presenetljivo, če vzamemo v poštev, da je precejšnje število njihovih mostov zgrajenih na način, kot ga lahko vidite na sliki spodaj. Gre namreč za kup desk, ki so prikovane ob skalno steno, prečkanje mostu pa se zaradi neobstoječe varnostne ograje odsvetuje osebam z vrtoglavico. Lesena konstrukcija je postavljena približno 2.100 metrov nad tlemi in turisti poročajo, da je najgrozljivejša izkušnja, ko morajo odpeti svoj pas, da bi nekoga prehiteli, ter se nato pripeti nazaj. To seveda pomeni, da so za nekaj kratkih sekund popolnoma nezaščiteni v zraku. 

Instagram

12. Canopy Walk (Gana) 

V Gani stoji prav poseben most, postavljen med krošnjami deževnega gozda, približno 39 metrov nad tlemi. Struktura je delo Kanadčanov, ki so želeli s tovrstnimi visečimi atrakcijami pritegniti večje število turistov, kar jim je tudi uspelo. 

Profimedia

13. Puente de Ojuela (Mehika)

Ta, na prvi pogled nič kaj stabilen mehiški most, je bil zgrajen leta 1898 in so ga sprva uporabljali za potrebe transporta bližnjega rudarskega mesta. Čez tako visok most so se dejansko več desetletij vozili z avtomobili, leta 1991 pa se je most zaprl in dobil status turistične točke. Danes se gre lahko čezenj zgolj peš. 

Instagram

14. Iya Kazurabashi Bridge (Japonska) 

Most je bil postavljen v 12. stoletju, stoji pa visoko nad reko Iya-gawa v dolini Iya v kraju Tokušima na Japonskem. Za njegovo gradnjo so uporabili lesene deske in gorske trte. V slabih devetih stoletjih obstoja so most večkrat konstrukcijo utrjevali, a so za to vedno uporabljali naravne materiale, da bi ohranili njegovo avtentičnost. 

Profimedia

15. Capilano Suspension Bridge (Kanada)

Viseči vancouverski most Capilano je bil zgrajen leta 1889 in obnovljen leta 1950, danes pa velja za eno največjih kanadskih turističnih atrakcij. Postavljen je približno 70 metrov visoko, razteza pa se 130 metrov v dolžino, naravnost med vrhove košatih dreves. Vsako leto se čez Capilano poda približno 800.000 turistov. Potem, ko je bil most rekonstruiran, se je pojavil v številnih televizijskih oddajah, kot denimo MacGyver, Sliders, The Crow: Stairway to Heaven in Psych. 

Profimedia

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.