Maja Fister | 27. 4. 2020, 11:53

To so najimenitnejši prizori živali v divjini, ki jih lahko spremljate (skoraj) v živo

Unsplash

Vsa prostočasna potovanja so do nadaljnjega ukinjena, raziskovanje sveta pa bo moralo počakati. Te dni, ob prihajajočih prvomajskih praznikih, bi v drugačnih okoliščinah številni Slovenci pakirali in se pripravljali na oddihe stran od domačih sten. In čeprav to trenutno ni mogoče, ne pomeni, da potovanja niso možna. Virtualni potepi so povsem dovoljeni! 

Medtem ko je človeštvo v neke vrste hibernaciji, pa živalski svet (razen tistih vrst, ki so prav tako v človeških kletkah) še vedno uživa na prostem. Čeprav boste te dneve preživeli predvsem v družbi domačih ljubljencev in drugih človeških članov gospodinjstva, to ne pomeni, da odpadejo vsi afriški safariji, potapljanja z morskimi psi ali opazovanje eksotičnih ptic. 

Kje jih lahko preštejete v živo? S pomočjo skritih kamer, ki prenašajo v živo, posnetkov s 360-stopinjskim kotom kadra in virtualno realnostjo, seveda! 

Na safari po Afriki, kjer ugledate velikih pet, pa ne le njih

Veste, kdo spada med afriških velikih pet? To so kralj živali lev, mogočni afriški slon, ogroženi beli nosorog, kafrski bivol in elegantni leopard. A afriški živalski svet je v resnici še tisočkrat pestrejši. Kako lahko te živali ujamete na daljavo?

Unsplash


Na primer na TEJ povezavi lahko opazujete prenose v živo iz parka Tembe Elephant, kjer ne boste mogli umakniti pogleda z napajalnikov, kamor se pridejo osvežit različne vrste. Poleg velikih petih še žirafe, antilope, zebre, hijene in številne druge vrste. Podobne prizore boste ujeli tudi v rezervatu Sabi Sand Game Reserve ali Balule Nature.

Ker gre za kamere, ki snemajo in prenašajo v živo (napajajo se na sončne celice in so postavljene resnično sredi ničesar), je navdušenje toliko večje. V nasprotju z vnaprej zmontiranimi posnetki na teh namreč v resničnem času opazujete dogajanje, in sicer brez scenarijev, brez posegov produkcije. Seveda, lahko se zgodi, da boste pol ure gledali v prazno napajališče, če imate srečo, pa se lahko ravno takrat mimo pride slonja družina! In prav zato je izkušnja toliko bolj zabavna. 

Sistem Africam, interaktivni program s prenosi v živo, sicer pokriva še številne druge oddaljene lokacije po afriškem kontinentu, a vse po vrsti so vredne ogleda. Prenos v živo na YouTube imajo tudi ogrožene gorske gorile v Kongu, najdete jih tu.

Prisluhnite ptičjemu petju v ameriških nacionalnih parkih

Ameriški nacionalni parki so že na začetku krize svoja vrata odprli s pomočjo digitalnega sveta. Spletne kamere tako odpirajo poglede v ikonične parke, kot sta Yosemite in Yellowstone, tudi če potovanja trenutno niso mogoča.

Precej izjemna je tudi zvočna knjižnica Skalnega gorovja – narodnega parka Rocky Mountain. V njej najdete petje številnih ptic pa tudi klice losov, kojotov, regljanje žab in druge zvočne posnetke narave, kot je šum potoka ali vetra. Knjižnica je popoln opomnik na čudovito življenje zunaj štirih sten.

Poskusite ujeti volka

V 24-urnem prenosu v živo lahko ujamete pogled na štiri volkove. Denali, Boltz, Axel in Grayson se potepajo na pet tisoč kvadratnih metrov velikem področju gozda in nabrežij z dvema brlogoma ter ribnikom.

Plavajte z morskimi psi na Havajih

Ocean Ramsey je svojo kariero zgradila pod vodo, ob potapljanju z enimi od najbolj zastrašujočih morskih plenilcev. Raziskovalka morskih psov je svoje delo na Havajih te tedne sicer nekoliko opustila, a njen Instagram je poln osupljivih filmčkov, kjer se od blizu spoznava s temi mogočnimi bitji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ocean Ramsey #OceanRamsey (@oceanramsey) on

V družbi medvedov v Romuniji 

Čeprav Transilvanijo bolj povezujemo z vampirji kot z medvedi, morate vedeti, da po tem delu sveta lomasti in brunda tudi kup največjih evropskih kopenskih plenilcev. Tudi te lahko ugledate v prenosih v živo s pomočjo nastavljenih kamer. Pa ne le rjavih medvedov – mimo objektiva se pogosto sprehodijo tudi divji prašiči, lisice in volkovi. Največja verjetnost, da jih vidite na prenosu, je, ko se začne spuščati mrak.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.