N.Z. | 14. 7. 2020, 10:52

Tony Scwartz, soavtor knjige o Trumpu iz leta 1987, slednjega označil za psihopata

profimedia

Tony Scwartz, novinar, ki je leta 1987 sodeloval pri pisanju knjige The Art of the Deal, je v intervjuju za CNN povedal, da je Donald Trump ’psihopat’, ki je ’odgovoren za deset tisoče smrti’.

Schwartz je bil v studio k Brianu Stelterju povabljen, da bi govoril o izidu knjige Trumpove nečakinje, Mary Trump, v kateri je ta razkrila vse podrobnosti Trumpovega otroštva in odraščanja.

Ker Mary Trump k molčečnosti zavezujejo stare pravne zaveze, je namesto nje v intervjuju spregovoril Schwartz:

»Sam se lahko udeležujem intervjujev, so pa moji pogledi na Trumpa zelo podobni Maryjinim. Mislim, da sva bila oba dovolj dolgo v kontaktu s tem moškim, da o tem lahko pričava. Tudi sam že trideset let študiram psihologijo.

Lahko rečem, da je Trump človek brez vesti in empatije, kar je najbolj nevarna kombinacija, ki jo lahko srečamo pri ljudeh. To pomeni, da lahko dela, kar pravkar počne. Odgovoren je za smrti deset tisočev ljudi, pa mu za to sploh ni mar. Zato tudi zlahka nadaljuje s svojo politiko, Brian. Ker mu je resnično vseeno.

Cilj vedno posvečuje sredstva in njegov cilj je ponovna izvolitev.«

Schwartz je ob tem spomnil na bizarne trenutke, ko je Trump sredi tiskovne konference ljudem priporočil pitje belila, pa tudi dejstvo, da so številke umrlih zaradi covida-19 v ZDA praktično najvišje na svetu.

Schwartz, ki je s Trumpom preživel kar 18 mesecev (od konca leta 1985 do izida knjige), je večkrat izrazil obžalovanje, da je Trumpa v knjigi prikazal preveč 'privlačno' in ga sploh 'predstavil širši javnosti'.

Za The New Yorker je leta 2016 rekel, da je ’dal šminko na prašiča’ in da bi danes knjigi raje dal naslov Sociopat.

Scwartz je v pogovoru s Stelterjem nato o Trumpu govoril le še kot o 'psihopatu na čelu', kar je termin, ki ga je sam prvič uporabil že v enem od svojih blogom na Medium blog postu.

Mary Trump, ki je napisala Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega človeka na svetu (v originalu: Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man), premore doktorat iz psihologije in je prepričana, da je Trump narcisist.

V uvodu svoje knjige tako piše:

»Nobenih pomislikov nimam glede tega, da bi Donaldu ne rekla narcisist, saj povsem ustreza vsem devetim kriterijem narcistične osebnostne motnje, ki so zavedeni v diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj (DSM-5). Med temi kriteriji so tudi 'prenaglašen občutek za lastno pomembnost' in 'nenasitna potreba po občudovanju'.«
Pozivi pred diagnosticiranjem vse povprek

Nekateri psihologi so se ob tem že oglasili, da Ameriško združenje psihologov te odvrača od javnega diagnosticiranja politikov, torej tudi Donalda Trumpa. Zlato pravilo se namreč glasi, da je 'za psihiatre neetično, da svoje profesionalno mnenje izražajo kar tako povprek in torej brez avtorizacije ter izpeljanega diagnostičnega postopka.

Ker je Schwartz po profesiji novinar, in torej ne psiholog, ga 'zlato pravilo' k tem zadržkom ne zavezuje. Mary Trump pa je po drugi strani psiholog, ki Trumpa sicer zelo dobro pozna, vendar z njim ni nikoli opravila diagnostičnega posveta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.