Maja Fister | 1. 7. 2020, 06:00

Top popotniški trendi, ki jih Airbnb opaža po pandemiji

Unsplash

Poletni oddihi so tu, kljub negotovem obdobju, v katerem smo se znašli zadnjih nekaj mesecev, pa potovanja ostajajo visoko na lestvici naših želja. Kakšne spremembe pri iskanju destinacij in nastanitev opažajo pri priljubljeni platformi za oddajanje nepremičnin Airbnb?

Po karanteni in prepovedi potovanj ter druženj se ob odprtju nekaterih meja in koncu šole številni Slovenci podajajo na zaslužene oddihe. A določene omejitve ostajajo, prav tako pa še vedno veljajo številna priporočila v izogib novim okužbam, ki jih je pametno upoštevati. 

Pri znani platformi za oddajanje nepremičnin so objavili seznam trendov, ki jih opažajo pri svojih uporabnikih. Gre za trende, ki jih zaznavajo na globalni ravni, saj je tudi njihova mreža ponudnikov nastanitev mednarodna. A številne vzporednice ob tem zagotovo lahko potegnemo tudi Slovenci. 

Kriza doletela tudi Airbnb, ki se zaveda, da je prilagoditev razmeram edina rešitev

Airbnb, ki je pred krizo veljal za enega najmočnejših tovrstnih ponudnikov in je s svojim uspehom posledično pretresel in tudi negativno vplival na celoten nepremičninski trg, se je v zadnjih mesecih zaradi upada turizma sicer soočal z velikim izpadom dohodkov. V tem času naj bi morali odpustiti četrtino zaposlenih (skoraj 2 tisoč ljudi), verjetnost, da bi kmalu prišli na enake številke kot pred zlomom, pa je mizerna.

Prilagoditve in obrat trendov, po katerih ljudje po pandemiji iščejo svoje oddihe, so tako edini logičen premik. Kakšna potovanja so prihodnost turizma po pandemiji? 

Gostje najemajo celotne zasebne domove 

V želji po samoizolaciji, ki je najbolj varna zaščita pred prenosi okužb z novim koronavirusom, gostje v zadnjih tednih občutno pogosteje iščejo celotne domove za najem. Zasebni prostori – bodisi stanovanja, hiše, koče, glamping in podobno – omogočajo tudi boljši pregled nad čistočo prostorov, prednost pa vidijo tudi pri ponudnikih, ki omogočajo brezkontaktno prijavo gostov.

Oddihi bližje domu

Opažajo tudi porast lokalnega turizma. Mednarodna potovanja namreč še niso vsesplošno odprta – glede na poslabšane razmere v zadnjih nekaj tednih pa se bodo meje kvečjem spet zapirale, kot odpirale. Gostje tako pogosteje iščejo nastanitve bližje domu, saj bodo do teh tudi logistično lažje prišli. 

Eksotiko so nadomestili bazeni in družba hišnih ljubljencev 

Glede na oddihe bližje domu in nedostopnost bolj eksotičnih krajev, opažajo tudi porast zanimanja za nastanitve, ki imajo veliko možnosti za aktivnosti. Bodisi so to bazeni, igrišča ali drugi športni rekviziti. Opažajo tudi porast povpraševanja pri nastanitvah, ki dovolijo bivanje hišnim ljubljencem. Enako pomembni kot pred pandemijo pa so gostom lastno parkirišče, Wi-Fi in klimatska naprava.

Unsplash

Trend potovanj v večji skupini 

Pri Airbnb pa so opazili tudi, da uporabniki opravljajo rezervacije za več ljudi skupaj, kar pripisujejo temu, da se za skupne oddihe odločajo celotne razširjene družine ali prijatelji, ki so bili v zadnjem času prikrajšani za skupna druženja.

Rezervacije v zadnjem trenutku

Če smo še pred pol leta potovanja načrtovali za nekaj mesecev vnaprej, se je ta trend ob pandemiji pomaknil na "last minute" oddihe. Vsesplošna negotovost in nepredvidljivost razmer vodi do tega, da ljudje do zadnjega trenutka čakajo, če bo oddih sploh mogoč. Po podatkih Airbnb je bilo kar 29 odstotkov vseh zadnjih rezervacij opravljenih le en teden pred samim gostovanjem. 

PREBERITE ŠE: Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel ALI Petra Kordiš: "Verjamem, da za nepozabna doživetja ne potrebujemo potnega lista"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.