N. Vo. | 14. 5. 2024, 17:02

Kralj Karel osebno spregovoril o svojem boju z rakom: med zdravljenjem je izgubil ...

Profimedia

Med nedavnim obiskom vojaškega letalskega muzeja v Middle Wallopu v Hampshiru je kralj Karel III. delil svoje izkušnje z zdravljenjem raka, med katerim je izgubil občutek za okus. 

To podrobnost je razkril med iskrenim pogovorom z veteranom britanske vojske Aaronom Mapplebeckom, ki se je prav tako soočal s podobnimi stranskimi učinki med kemoterapijo za rakom na modih. Podrobnosti o vrsti raka, s katerim se kralj bori, sicer niso znane, saj so uradni predstavniki palače potrdili le, da se zdravi za nedoločeno vrsto bolezni.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Kot smo že poročali, je obisk kralja Karla v muzeju sovpadal s posebno slovesnostjo, na kateri je princu Williamu uradno predal vodenje Harryjeve nekdanje enote. Kralj je prestižni naslov poveljnika letalskega korpusa vojske prenesel na svojega naslednika na Centru za vojaško letalstvo v Middle Wallopu. Princ Harry, ki je nekoč služil kot pilot helikopterja Apache v Afganistanu, bi verjetno prevzel to vlogo, če se ne bi leta 2020 odločil za umik iz kraljevih dolžnosti.

Profimedia

Istega dne, ko sta kralj Karel in princ William združila moči na tej slovesnosti, sta vojvoda in vojvodinja s Sussexa, princ Harry in Meghan Markle, zaključila svoj obisk v Nigeriji in se vračala v Veliko Britanijo. Njuno potovanje se je sklenilo na londonskem letališču Heathrow, od koder sta se odpravila nazaj v Los Angeles, v svoj dom v Montecitu.

Profimedia
Profimedia

Za današnji dan je načrtovana še ena pomembna slovesnost, saj bo kralj Karel izvedel svojo prvo večjo podelitev odlikovanj od postavitve diagnoze. Med drugim bo podelil viteški naziv nadškofu Canterburyja za njegovo vlogo pri kronanji in naziv dame priljubljeni pisateljici Dame Jilly Cooper. To bo prva takšna ceremonija po petih mesecih, zadnja pa je bila izvedena 19. decembra, mesec dni preden je bil kralj sprejet v bolnišnico na zdravljenje prostate.