P.M. | 19. 10. 2022, 14:35

Kraljevo družino pretresa nov škandal: kraljičin bližnji sodelavec obtožen posilstva

Bobo

Medtem ko mnogi Britanci še vedno okrevajo po kraljičini smrti, je na dan prišla nova temna skrivnost njihovega dvora.

Sodišče v Belfastu bo obravnavalo obtožbe o zlorabi dečkov v domu za zapuščene otroke, ki naj bi jih zagrešil "starejši član britanske kraljeve družine". Ena od domnevnih žrtev, danes 56-letni Arthur Smyth, ki živi v Avstraliji, je prva oseba, ki se je odpovedala pravici do anonimnosti. Smyth pravi, da ga je v otroštvu, ko je bil eden od varovancev doma, zlorabljal stric kralja Karla III., lord Mountbatten.

Lord Louis Mountbatten je pred več kot 40 leti umrl v terorističnem napadu Irske republikanske armade (IRA) med dopustovanjem v irski obmorski vasici Mullaghmore. Kljub opozorilom, da tam ni varen, se je vsako leto vseeno odpravil tja. Umrl je v bombnem napadu na njegovem čolnu leta 1979.

Lord Mountbatten je bil bratranec kralja Jurija VI. ter eden najbližjih sodelavcev Elizabete II.

Lord Mountbatten je bil bratranec kralja Jurija VI. ter eden najbližjih sodelavcev Elizabete II.

Profimedia

Smyth je za avstralski Sunday Life Newspaper povedal, da ga je leta 1977, ko je imel 11 let, v otroškem domu v Kincori na Severnem Irskem nadlegoval prav on. Ob tem je dodal, da je šele dve leti kasneje, ko je iz časopisnih poročil bral o njegovem umoru, spoznal, da gre za člana kraljeve družine.

"Odločitev o tem, da spregovorim, ni bila sprejeta zlahka. Vedel sem, da me bodo ljudje napadali, ker sem delil to grenko resnico le nekaj tednov po kraljičini smrti. Toda to sem moral storiti," je povedal v izjavi. Britanski dvor se na obtožbe zaenkrat še ni odzval. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.