Petra Logar | 24. 1. 2023, 06:30

Maja Prašnikar: "Dojim novorojenko Inti in tudi starejšega sina Vala"

Družinici se je pridružila deklica Inti Aurora.

Instagram/Maja Prašnikar

Z razkritjem, da Maja Prašnikar doji tako novorojenko kot tudi njenega dve leti starejšega bratca, se mnogim poraja nešteto vprašanj, zato je sklenila, da nanje odgovori. Preverite, kaj je tandemsko dojenje in kako poteka ...

Pred kratkim je eden najlepših parov na slovenski sceni, Maja Prašnikar in Alen Kobilica, ponovno naznanil, da sta postala starša. Njunemu sinu Valu se je pridružila sestrica Inti Aurora, ki se je tako kot prvorojenec rodila v varnem zavetju doma. Seveda pod budnim očesom strokovnega osebja, babice Tejče Moškrič iz zavoda Pinard. 

Kmalu po porodu je Prašnikarjeva na Instagramu razkrila, da tandemsko doji, za Metropolitan.si pa pojasnila nekaj več o temi, ki je pri nas še vedno nekoliko zavito v tančico skrivnosti.

Maja Prašnikar in Alen Kobilica sta ponosna starša dveh otrok.

Maja Prašnikar in Alen Kobilica sta ponosna starša dveh otrok.

osebni arhiv

"Sama zelo uživam v dojenju, prav tako Val, ki je sicer že dopolnil dve leti, ampak dokler se sam ne odstavi, bo tako ostalo še naprej," nam je zaupala in dodala, da je bila po porodu neizmerno vesela, ker se je tudi hči takoj pristavila in je dojenje steklo brez težav. "Vem, koliko mamic ima težave z dojenjem, vnetimi bradavicami in podobno," je pojasnila.

Vala je dojila tudi med nosečnostjo

Ko je bila noseča drugič, se je njen Val normalno dojil. "Vedno sem dojila na željo otroka, brez omejitev in to se mi zdi najboljše, kar sem mu lahko ponudila," je povedala in dodala, da je med nosečnostjo skrbno pazila na zadosten kalorijski vnos hrane, hodila je na redne preglede in ves čas je nosečnost potekala tako, kot mora.

Maja Prašnikar se je odločila za tandemsko dojenje.

Maja Prašnikar se je odločila za tandemsko dojenje.

Instagram zgodba/Maja Prašnikar

Ko se je rodila Inti, sta se začela dojiti oba, za kar pravi, da zdaj to od nje zahteva nekoliko več organizacije, sploh v večernih urah. "Sicer pa se najprej podoji Inti Aurora, potem pa se ji pridruži še njen bratec. In tako oba veselo cmokljata," pove srečna mamica.

"Rojstvo novega družinskega člana nikakor ni razlog, da bi mamica odstavila starejšega otroka, ki se še doji," pove Prašnikarjeva, ki se zaveda, da je tandemsko dojenje v Sloveniji še vedno ovito v tančico skrivnosti in ga še vedno spremlja mnogo predsodkov.
 
"Zavedati se moramo, da je tandemsko dojenje v mnogih kulturah po svetu povsem normalen pojav. Tudi za mamico ima tandemsko dojenje mnoge prednosti. Ker ima starejši otrok že dobro razvit sesalni refleks, lahko ob navalu mleka 'pomaga' mamici pri praznjenju dojke in posledično se zmanjša možnost za nastanek mastitisa. Tudi strah za količino mleka je odveč, saj telo deluje po principu povpraševanje in ponudba," nam pojasni in doda, da je edino pravilo, ki se ga mamice pri tandemskemu dojenju morajo držati, to, da se dojka vedno najprej ponudi novorojenčku.

Maja Prašnikar in Alen Kobilica sta ponosna starša Valu in Inti.

Maja Prašnikar in Alen Kobilica sta ponosna starša Valu in Inti.

osebni arhiv

"Ekolostrum, ki se tvori ob rojstvu dojenčka, je namreč nujno potreben za razvoj novorojenčka," je razložila Prašnikarjeva, ki se je na tandemsko dojenje dobro pripravila tudi s pomočjo dule in svetovalke za dojenje Urške P. Iršič, priporoča pa tudi knjigo Dojenje po prvem letu, avtorice Aleksandre Klopčič.

In kako je Val sprejel svojo sestrico?
"Navdušen je! Kar naprej jo boža in poljublja," s pogovorom zaključi Prašnikarjeva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.