N.Z. | 2. 4. 2024, 15:04

Se še spomnite Psyja in pesmi Gangam Style? Tega uspeha ni več presegel, zdaj se vdaja alkoholu

profimedia

Če naj bi ohranil svoj vodilni položaj v glasbenem svetu, bi moral biti njegov naslednji singel boljši od Gangam Style, kar pa mu seveda ni uspelo.

Pesem Gangam Style je svetu predstavila K-pop. Leta 2012 je Psy čez noč postal svetovno priljubljen zvezdnik, prav ta pesem pa je postala prva pesem, ki je presegla milijardo ogledov na YouTubu. Nenavadna pesem, ki pa je šla hitro v uho, in spremljajoči videospot – v katerem Psy izvaja značilen plesni gib, ki posnema jahanje – sta dosegla svetovni uspeh.

Video, ki danes šteje že okoli 5,1 milijarde ogledov, je bil leta 2012 tako popularen, da je prodrl v vse segmente družbe. Tistega leta so na dan volitev o pesmi izpraševali Baracka Obamo, Nasini astronavti pa so posneli Gangam Style parodijo.

Predober, da bi ga lahko presegel

Psy je čez noč postal eden najbolj iskanih glasbenikov. Kmalu je podpisal pogodbo z menedžerjem Justina Bieberja, posnel singel s Snoop Doogom in se preselil v Los Angeles. Vseskozi je vedel, da bi moral biti njegov naslednji singel boljši od 'Gangam Style', da bi ohranil svoj vodilni položaj v glasbenem svetu. Ker se to ni zgodilo, je zvezdnik iz Južne Koreje padel v depresijo in se vdal alkoholu.

"Če sem vesel, pijem, če sem žalosten, pijem. Če dežuje, pijem, če je sončno, pijem," je povedal nekem v intervjuju.

Psy, čigar pravo ime je Park Jae-sang, se je medtem ločil, bil soočen z resnimi obtožbami  vrnil domov v Južno Korejo, kjer je ustanovil lastno glasbeno založbo, da bi odkril naslednjo K-pop zvezdo in mladim glasbenikom pomagal pri prodoru na trg.

"Ena od stvari, ki mi je pri tem delu najbolj všeč, je, da je nepredvidljivo. Drug drugemu pravimo, da smo v 'poslu pokrovov'. Ne veš, kaj si dobil, dokler ne odpreš," je pred dvemi leti za New York Times povedal Psy. "Ne veš, kateri oblak bo prinesel dež."

Trenutno je pod njegovim okrilje deset umetnikov, vključno s štestčlansko fantovsko skupino TNX, še pišejo na hrvaškem Večernjem listu.

"Ko odločam o karieri mladih glasbenikov, čutim velik pritisk," je povedal. "Ta pritisk je veliko večji kot takrat, ko sem skrbel za svojo kariero. Tokrat je odgovornost veliko večja."

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel