21. 6. 2022, 13:14

Vnuk Slavka Avsenika pred oltar: poglejte, v kakšni obleki je blestela nevesta

STA/Instagram/Anže Langus Petrović/fotomontaža
Vnuk Slavka Avsenika pred oltar: poglejte, v kakšni obleki je blestela nevesta (foto: STA/Instagram/Anže Langus Petrović/fotomontaža)

Z izbranko Ano Marijo sta imela tradicionalno slovensko poroko, ki je vključevala številne domače običaje, nastopili pa so tudi različni glasbeniki. Kdo vse je bil med njimi?

S svojo izbranko Ano Marijo se je poročil Aleš Avsenik, vnuk slavnega Slavka Avsenika, pionirja slovenske narodnozabavne glasbe, ki skupaj z bratom Vilkom velja za enega najbolj predvajanih slovenskih glasbenikov na svetu.

Član družine Avsenik, ki ni glasbenik

Za Alešem Avsenikom je obdobje preizkušenj. Kljub družinski tradiciji se ni našel v glasbi, bolj ga je zanimala organizacija in ekonomija. Že kot dijak se je našel v gostinstvu, po končani srednji šoli pa se je ob gostinskem delu lotil tudi študija ekonomije. Leta 2018 je nato prevzel vodenje gostilne Avsenik, kjer je postal direktor gostinstva, dvorane in Avsenikovega muzeja.

Nato je udarila epidemija, ki je dodobra pretresla njihovo poslovanje. Prisiljeni so bili zmanjšati že utečeno ekipo in bili nekaj časa celo zaprti, kar se v več kot 50 let stari domačiji Pri Jožovcu, kakor se pri njih po domače reče, še ni zgodilo. Kot je povedal za revijo Lady, je Aleš kljub težjemu obdobju vesel, da lahko nadaljuje družinsko tradicijo, jo pelje naprej, čeprav to pomeni, da dela vsak dan v tednu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleš Avsenik (@alesavsenik)

Na poroki zaigral tudi Žan Serčič

Kljub napornemu delu sta si z Ano Marijo vzela nekaj prostih dni za tradicionalno slovensko poroko in poročno potovanje. Poročila sta se v Bohinju, od koder prihaja Aleševa izbranka, saj običaj zahteva, da mora cerkveni obred potekati v domačem kraju neveste. Aleš je za revijo Lady povedal, da je bilo zanj v cerkvi še posebej čustveno.

Zbranim je zapel zbor Zvonček, ki ga vodi operna pevka Janja Hvala, na slovesnost pa je prišel tudi glasbenik Žan Serčič, ki je nastopil kot presenečenje. 

STA

Niso pozabili na slovenske običaje

S civilnim obredom so nadaljevali v Radovljici v veliki baročni dvorani graščine, kjer je glasbena šola, nato pa sklenitev zakonske zveze proslavili v Begunjah v Gostilni Avsenik. Aleš je za revijo Lady razkril, da je bilo na poroki približno 90 svatov, igral pa je Ansambel Saša Avsenika, ki je nastopil brez Saša, saj je bil ta ženinova poročna priča.

Ženin je še povedal, da na poročnem slavju niso pozabili niti na tipične slovenske običaje, kot je ugrabljanje neveste, pa tudi slačenje podvezice, ki so jo nato metali med neporočene moške.

Mladoporočenca sta se po slavju odpravila tudi na krajši morski oddih v Rovinj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.