Vid Legradić | 7. 6. 2021, 09:46

Triki pri nakupu letalskih vozovnic (ki delujejo tudi v postpandemičnem času)

profimedia

Stara normalnost se počasi vrača in z njo se ponovno vzpostavljajo potniške povezave v zraku.

Letalski sektor je ena izmed tistih dejavnosti, ki je v pandemiji utrpela velike izgube. Te so bile najvišje v zgodovini obstoja panoge. Mnogo letalskih družb krize ni preživelo. Tiste, ki se jim je uspelo prebiti čez težko leto 2020, pa so utrpele velike izgube.

Poleg omejitev, dodatnih ukrepov in novega začetka se zdi upravičeno, da so se cene letalskih prevozov zvišale. Kljub temu elektronski sistemi za rezervacijo letalskih vozovnic ostajajo enaki predpandemičnim sistemom. Prav zato lahko še zmeraj uporabimo nekaj trikov, s katerimi je možno delno prelisičiti sistem in preko spleta kupiti cenejše letalske vozovnice.

Miti, ki morda delujejo, morda ne

Splača se poiskusiti.

Letalske vozovnice kupujmo ob torkih zvečer po srednjeevropskem času. Najceneje naj bi se letelo ob torkih, sredah in sobotah. To naj bi bili manj dragi dnevi za potovanja.

Če ste študent, ne pozabite preveriti, ali izbrano letalsko podjetje ponuja študentski popust. Včasih lahko študentski popust doseže celo polovico redne cene. Med iskanjem in nakupom svoj brskalnik nastavite v način brez beleženja zgodovine. Letalskih vozovnic ne kupujte prezgodaj ali prepozno.

Najcenejšo ceno pri notranjih letih naj bi dobili 5-6 tednov pred poletom, mednarodne lete pa naj bi bilo najcenejše rezervirati 2-3 mesece vnaprej.

Če je klic v pisarno izbranega letalskega prevoznika brezplačen, lahko z neposrednim klicem privarčujete veliko denarja saj neposredna komunikacija preko telefona velikokrat odpira posebne popuste.

Preverjeni nasveti

Izberite jutranji let namesto popoldanskega.

Običajno so zgodnji leti (pred sedmo uro zjutraj) cenejši od tistih, ki se izvajajo v kasnejših urah. Redno sledite prodajnim dejavnostim izbranih aviokompanij. Te so običajno objavljene na domači spletni strani letalske družbe in na spletnih iskalnikih letalskih povezav. Ne sme se pozabiti na socialna omrežja. Večina akcijskih ponudb se hitro konča, zato je nujno, da ste na tekočem z informacijami. Enak let preverite preko različnih iskalnikov.

Prav nič neobičajnega ni, če je cena istega leta na različnih iskalnikih različna.

Sprememba iskalca

Ob prvem iskanju leta se na vaš računalnik namestijo sledilne programske datoteke, t. i. piškotki. Ob vsakem naslednjem iskanju vas bo sistem s pomočjo nameščenih piškotkov prepoznal in vam ponudil višjo ceno od najnižje možne.

Toda sistem lahko vsaj delno prelisičite, če na svoj telefon ali računalnik namestite programsko opremo, ki digitalni naslov vaše elektronske naprave (t. i. IP) spremeni oziroma ga za čas vašega iskanja aktivno spreminja. Z vklopom takšne programske opreme zabrišete svojo digitalno identiteto in se ob vsakem ponovnem iskanju letalske povezave pretvarjate, da ste novi kupec. Sistem novemu kupcu oziroma obiskovalcu, ki obišče stran prvič zmeraj nudi nižje cene z namenom, da naredi ponudbo privlačno. Nekatere od aplikacij omogočajo tudi izbiro lokacije vaše digitalne naprave. V primeru, da vstopnice kupujete za notranji let na primer v Španiji, se vaša naprava lahko izdaja, da je španska. Obstaja možnost, da vam bo bo iskalni sistem ponudil nižjo ceno, ker bo mislil da ste Španec in ne tujec.

Šolski primer

Iz Slovenije si v lastni režiji želimo potovati na Sejšele. Kaj narediti, da se dokopljemo do najnižje cene?

Za začetek v splošni iskalnik vnesemo začetno in končno destinacijo in pridobimo informacijo o splošni ceni povratnega leta. Nato preverimo ceno leta na enako destinacijo z enosmerno izbiro. Rezervacija dveh enosmernih letov je velikokrat cenejša od povratne opcije, zlasti če nameravamo leteti v poslovnem razredu. Preverite še mogoče popuste in določite čas, ki ga želite porabiti za let. Če vam ta čas ni pomemben, poskusite s skoki preko več letališč. Morda boste na katerem od prestopov čakali dlje, a bo cena nižja. Če ni nujno, ne iščite leta na točno določen datum. Za razpon si izberite raje več dni. Upoštevajte zgoraj omenjene nasvete in preverite, če na vaš cilj leti le eno aviopodjetje (Za Sejšele je to turški nacionalni prevoznik). Let pod eno blagovno znamko velikokrat prinese prihranek, še posebno če ste zbiralec 'milj'. Na koncu primerjajte cene in pogoje vseh opcij in si izberite povezavo. Tik pred zaključkom prekličite nakup in poskusite z enako rezervacijo kasneje (ura, dan ali le osvežitev strani - ni pomembno). Bodite vztrajni in videli boste, da se vam bo po vztrajnem osveževanju strani cena vašega leta prej ali slej vsaj malenkost znižala.

Pa srečno pot!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.