21. 10. 2021, 11:17 | Vir: STA

Trump napovedal ustanovitev novega družbenega omrežja

Xinhua/STA
Trump napovedal ustanovitev novega družbenega omrežja (foto: Xinhua/STA)

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo napovedal načrte za ustanovitev novega družbenega omrežja, poimenovanega TRUTH Social. Ta naj bi bil v lasti Trumpove medijske in tehnološke skupine (TMTG), prihodnji mesec pa naj bi začel z delovanjem za povabljene goste.

Omrežje TRUTH Social je že na voljo za prednaročilo v Applovi trgovini App Store, je v izjavi sporočila skupina TMTG. V izjavi so navedene tudi izjave Trumpa, ki je med drugim sporočil, da je novo omrežje ustvaril, da bi se postavil po robu t. i. veliki tehnologiji.

Trumpu, ki je med svojim predsedovanjem še posebej uporabljal Twitter, sta tako to družbeno omrežje kot Facebook po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja letos zaradi nevarnosti spodbujanja k nasilju zaprla račune.

Že pred tem je večkrat trdil, da ga družbena omrežja po krivem cenzurirajo. "Živimo v svetu, kjer so talibani zelo prisotni na Twitterju, toda vaš najljubši ameriški predsednik je bil utišan. To je nesprejemljivo," je v izjavi še navedel Trump.

Facebook je Trumpov račun 7. januarja najprej prepovedal za nedoločen čas, pozneje pa je prepoved skrajšal na dve leti. Kmalu je sledil Twitter, ki je zaradi "tveganja za nadaljnje spodbujanje nasilja" trajno blokiral Trumpov račun, ki je imel v tem času 88 milijonov sledilcev.

Trump medtem še vedno prireja javne dogodke, vključno s shodi. Pojavljajo se ugibanja, da bo oznanil predsedniško kandidaturo za leto 2024.

Trumpovi pristaši so 6. januarja napadli ameriški kongres ter prekinili sejo, na kateri bi morali razglasiti zmago demokratskega kandidata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. Umrlo je pet ljudi, med njimi policist. Komisija predstavniškega doma ameriškega kongresa naj bi raziskala ozadje napada.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.