6. 10. 2020, 19:58 | Vir: STA

Trump po vrnitvi iz bolnišnice z novo serijo tvitov

Xinhua/STA

Predsednik ZDA Donald Trump, ki se je v torek vrnil iz bolnišnice, je davi objavil novo serijo tvitov. Twitter mu je eno od sporočil o novem koronavirusu zasenčil, Trump pa je zahteval spremembo zakona o družbenih medijih. Tvitanje je zaskrbelo tudi njegove otroke.

"Prihaja sezona gripe. Številni vsako leto, včasih več kot 100.000 in kljub cepivu umrejo zaradi gripe. Ali bomo zaprli našo državo? Ne, naučili smo se živeti z njo tako kot se učimo živeti s covidom-19, ki je pri večini prebivalstva daleč manj smrtonosen," piše v zasenčenem tvitu, ki ga Twitter kljub zavajanju javnosti ni povsem izbrisal, ampak pustil povezavo do njega.

Navadna gripa na leto v ZDA zahteva med 12.000 do 60.000 življenj, za covidom-19 pa je v tej državi od marca umrlo več kot 210.000 ljudi.

S covidom-19 pa se še nihče ni navadil živeti, še posebej velika večina Američanov, ki v nasprotju Trumpom nima dostopa do zastonj vrhunske zdravstvene nege. Šal o tem, da je predsednik za to vrhunsko zdravstveno oskrbo plačal le 750 dolarjev davka, kar v ambulanti tistim brez zavarovanja zagotovi tri aspirine, ne manjka.

Preden je tvitnil zahtevo po spremembi zakona o družbenih medijih, je Trump še ošvrknil tradicionalne "sovražnike ljudstva", ker ne poročajo o izvrstnem gospodarstvu. "Lažni mediji zavračajo razpravo o tem, kako dobro gre pod Trumpovo vlado gospodarstvu in borzi, vključno z delovnimi mesti. Še malo pa bomo v rekordnem območju. Razpravljati želijo le o covidu-19," je zapisal.

Trump, ki je že vedno kužen, je tvitnil tudi, da se veseli naslednjega televizijskega soočenja z demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom 15. oktobra v Miamiju. "Imenitno bo!", je zapisal Trump, ki je po mnenju večine analitikov prvo soočenje v Clevelandu spremenil v cirkus.

Napadel je še nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga

Ki je neuspešno kandidiral za demokratsko predsedniško nominacijo, sedaj pa svoje milijone porablja za podporo Bidnu. Najbolj očitno na Floridi.

"Mini Mike Bloomberg, ki se je osmešil med demokratsko debato, ko so ga Elizabeth Warren in drugi enostavno sesuli, je znorel in si skuša kupiti pot nazaj v srca liberalnih demokratov. Njegovi oglasi na Floridi so laži. Sam sem veliko boljši za starejše kot Zaspani!"

Trumpovo tvitanje z bolniške postelje je že konec tedna zaskrbelo njegovega sina Donalda Trumpa mlajšega, ki je po poročanju revije Vanity Fair skušal prepričati brata Erica, sestro Ivanko in njenega moža Jareda Kushnerja za družinsko intervencijo, naj skupaj ustavijo očetove "nore tvite". Brat in sestra ter njen mož so ga zavrnili in Donald mlajši je potem še sam vrgel puško v koruzo z besedami, da ne bo edini, ki mu bo šel povedat, da se obnaša noro.

Vse skupaj so sicer skrbela kritična poročila o tem, da oče po nepotrebnem ogroža življenja in zdravje agentov tajne službe, ko jih uporablja za svoje izpade.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.