24. 2. 2020, 20:13 | Vir: STA

Turistične agencije kljub koronavirusu v Italiji ne odpovedujejo potovanj

profimedia

Slovenske turistične agencije oz. organizatorji potovanj zaenkrat kljub izbruhu koronavirusa v Italiji svojih potovanj ne odpovedujejo. Kot so v nekaterih agencijah pojasnili za STA, spremljajo navodila in usmeritve zunanjega ministrstva in inštituta za javno zdravje, pristojnim inštitucijam pa bodo sledili tudi v prihodnje.

V turistični agenciji Palma ves čas spremljajo informacije o virusu in so v stiku tako z ministrstvom za zunanje zadeve kot Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), prav tako stalno komunicirajo z izvajalci na potovanjih. "V tem trenutku vsa potovanja oz. počitnice potekajo po nespremenjenem programu. V primeru, da bi se razmere kakorkoli spremenile, pa bomo seveda ravnali v skladu z vsemi navodili, ki jih prejmemo od ustreznih služb," so pojasnili.

Varnost in dobro počutje potnikov so vedno na prvem mestu, so dodali v Palmi. O večjih odklonih pri izvedbi potovanj oz. počitnic bodo goste obvestili.

V tem trenutku odpovedi ne beležijo, potnikom pa, kot tudi sicer na vseh potovanjih, svetujejo ustrezno samozaščito. "Na organiziranih potovanjih so z gosti tako ali tako tudi naši spremljevalci, ki poskrbijo za sprotno seznanitev in dopolnitev obstoječih informacij, potnikom, ki potujejo v lastni režiji, pa smo prav tako ves čas na voljo," so še zapisali v Palmi.

V Kompasu so za STA povedali, da v naslednjih dneh nimajo predvidenih potovanj v Italijo, zato odpovedi ni bilo. "Glede prevozov na letališča v Italiji spremljamo aktualno stanje in seveda v celoti upoštevamo usmeritve ministrstva za zunanje zadeve in NIJZ," so dodali.

Sicer odpovedi potovanj v druge države ni bilo, potovanj na Kitajsko pa tudi niso imeli razpisanih.

Rezervacije trenutno sprejemajo za vse države, potnikom pa na njihova številna vprašanja odgovarjajo v skladu z usmeritvami pristojnih državnih inštitucij. "Večjih odpovedi ne beležimo, beležimo pa povečano število vprašanj glede bližnjih odhodov," so pojasnili.

Vse zadeve, ki jih na Kompas naslovijo stranke, obravnavajo posamično, glede na bližino odhoda in destinacijo. "Varnost naših potnikov je vedno na prvem mestu," so zatrdili tudi v tej potovalni agenciji. Tudi v prihodnje bo njihov odziv v primeru širjenja koronavirusa v celoti skladen z usmeritvami in navodili ministrstva za zunanje zadeve in NIJZ.

V Nomago Travel so medtem spomnili, da ne ponujajo klasičnih turističnih paketov, prav tako pa v trenutnem času organizirajo le manjše število potovanj za skupine. Glavna sezona organiziranih potovanj se namreč začne šele v drugi polovici aprila.

"Poslovnih posledic zaradi izbruha koronavirusa doslej nismo opazili," so povedali. Njihovi agenti redno spremljajo dogajanje in so na vezi s potniki ter jim v primeru težav priskočijo na pomoč, največ vprašanj pa v teh dneh dobivajo v zvezi z leti iz in v Benetke.

Opažajo, da se potniki zavedajo tveganj in znajo sprejemati preventivne ukrepe, zaradi česar tudi pričakujejo, da se bodo za morebitne odpovedi odločali zgolj v manjši meri. "Doslej smo imeli zgolj nekaj primerov, ko so posamezniki odpovedali potovanja oziroma je tudi v teh primerih večinoma šlo zgolj za prestavitev načrtovanega potovanja," so pojasnili. Dodali pa so, da se bodo po njihovih pričakovanjih nekatere popotniške skupine, ki so se v teh dneh želele odpraviti v Italijo, preusmerile na druge destinacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.