18. 8. 2020, 09:42

TV-voditelj Marko Potrč ostro na Facebooku: Razočaran sem!

Igor Zaplatil
TV-voditelj Marko Potrč ostro na Facebooku: Razočaran sem! (foto: Igor Zaplatil)

40-letni televizijski voditelj in predan športnik je na svojem Facebook profilu objavil zapis, v katerem je iskreno in podrobno predstavil svoje razmišljanje o koronavirusu, okoliščinah epidemije in ukrepih, ki bi nas lahko spet doleteli, če se epidemiološka slika ne izboljša.

Marko Potrč je v zapisu med drugim zapisal:

Jaz na to gledam tako; okužb je lahko kolikor želite, lahko tudi milijon, a če povečanemu številu okužb posledično ne sledi vsaj dvig na intenzivni negi, če že ne umrlih izključno zaradi tega virusa, je podatek o okuženih namenjen samo širjenju strahu. Razumeti morate, da se s tem ne moremo sprijazniti. Ker gre za naša živiljenja. Ta so prizadeta. A ne zaradi virusa, temveč zaradi vsega, kar se gradi okoli njega. Naj gre za to, da ljudje dejansko umirajo, ker je zdravstvo, ki ga financiramo, zdaj na voljo skorajda samo za ta virus, naj gre za to, ker se nas zapira kot živali, naj gre za to, da moramo nositi maske ali pa za finančno stanje mnogih gospodinjstev. Skratka teža posledic vseh ukrepov krepko prekaša dejansko nevarnost ter posledice samega virusa.

V zapisu izpostavi številke glede letnih okužb z gripo, ki je pogosto uporabljena kot referenčna bolezen ob interpretacijah okužb in zdravljenj zaradi covid-19. Nekaj ostrih besed je potem namenil tudi medijem:

Mediji, vsaj večina (na srečo ne vsi), vam sporočam sledeče: razočaran sem. Razočaran, kako nekritično ter brez raziskovalnega novinarskega pristopa širite paniko. Brez enega omembe vrednega soočenja za in proti. S svojim načinom pri ljudeh povzročate prave psihoze. Dejansko se mi zdi, da je včasih politika celo pod pritiskom in sprejme kakšne odločitve zaradi vas in vašega načina poročanja. Zamerim vam, ker ste dobesedno ugrabili besedo OKUŽEN. Komunicirate jo tako, kot da je OKUŽEN ENAKO MRTEV. To se mi zdi nedopustno. Ker velika, zelo velika večina ta virus odpravi z levo roko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Potrč (@markopotrc) on

Glede na poskok števila okuženih v zadnjih dneh se ponovno govori o morebitnih strožjih ukrepih za zajezitev širjenja bolezni. Smo pa tudi le nekaj tednov pred začetkom novega šolskega leta. V teh dneh bodo jasna navodila za izobraževalne ustanove, a Marko Potrč že sedaj naproša:

Zato odločevalci, govorci in mediji... prosim vas. Premislite. Ne zatekajte se k zapiranju ali ga podpirajte. Polagam vam na srce;
- Dovolj je bilo karanten, groženj in žuganj kot da smo majhni otroci
- Dovolj je bilo odvzemanja pravic ter svobode
- Spustite naše otroke v šole in v vrtce normalno ter jim ne povzročajte psihoz oziroma nočnih mor z maskami, s prepovedovanjem stikov s prijatelji ali objemov z njimi; socializacija je nekaj najbolj pomembnega v času odraščanja
- Ne prenašajte na otroke nerazumnih, nečloveških ter neživljenjskih zahtev

Zapis, ki je do v dveh urah prejel preko 500 komentarjev in več kot 2.700 všečkov, pa je Marko Potrč zaključil z naslednjim besedami:

Namesto tega predlagam, da naredimo vse, da zaščitimo ranljive skupine. Predvsem domove za ostarele. Brezpogojno se strinjam, da k babici v dom pridem na obisk v popolni zaščitni obleki, če boste tako rekli. Ker tam to ima smisel. Pa tudi maske lahko nosijo ljudje, ki to želijo. Ki se bodo tako počutili bolj varne. Nimam nič proti temu. Sicer pa ne pričakujte, da bomo vsi zaradi tega virusa, ki nas življenjsko ne ogroža, prenehali živeti.

Ker ne bomo.

Hvala. In res vse dobro vsem.

Celoten zapis si lahko preberete v Facebook objavi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.