P. F. | 22. 2. 2024, 10:31

Legendarna igralka spregovorila o težkem odraščanju: noben otrok ne bi smel nositi tega bremena

Profimedia

Jodie Foster se je kot otrok počutila pod pritiskom, da mora družini zagotoviti preživetje.

Jodie Foster je od nekdaj imela naravni talent za igro. Že kot otrok je dobila prve filmske vloge, ki so ji pozneje omogočile skok med zvezde, vendar pa je vse to imelo negativen vpliv na njeno mlado življenje. Slava ji je odvzela del otroštva in jo prisilila v to, da je postala edini družinski član, ki je nosil kruh na mizo. Noben otrok ne bi smel nositi tega bremena.

Prvo snemanje za reklamo je dobila pri treh letih in od takrat dalje ni bilo vrnitve. "To je bilo to. Razen mene nihče v družini ni imel dohodka," je povedala zvezdnica. Njena mama Brandy je postala njena menedžerka in jo je mnogokrat spravljala v stres glede družinskih financ.

Igralka se je vedno bolj karierno razvijala in se obnašala preveč zrelo za svoja leta, tako na zaslonu kot v zasebnem življenju. Leta 1976, ko je imela 14 let, je zaigrala v kultnem filmu Taxi Driver, kjer je upodobila prostitutko in si z izjemnim nastopom prislužila nominacijo za oskarja. Toda v resnici je bila le otrok, ki si je želel izkusiti čas deklištva brez izpostavljenosti očesu javnosti.

Zasebnost je najbolj čutila na snemanju filma, saj je bil to edini prostor, kamor ji mama ni mogla slediti.

Zasebnost je najbolj čutila na snemanju filma, saj je bil to edini prostor, kamor ji mama ni mogla slediti.

Profimedia

Zasebnosti pa ni bila deležna. Ko je bila stara 13 let, jo je zasledovala filmska ekipa, ki je snemala dokumentarec. Čeprav v njem ni želela sodelovati, si ekipe ni upala zavrniti, ker jo je bilo strah, da bo s tem razočarala svojo družino. Zasebnost je v resnici najbolj čutila na snemanju filma, saj je bil to edini prostor, kamor ji mama ni mogla slediti.

"Ni mogla vstopiti v moje telo in mi vzeti to izkušnjo. Lahko me je prikrajšala za številne izkušnje, ampak do te ni imela dostopa. Nekaj lepega je na osamljenosti. Nič se ne more primerjati s tem, ko ležiš v mlaki umetne krvi ob tretji uri zjutraj in si obkrožen s 175 ljudmi, ki nikoli ne bodo razumeli, kaj prestajaš," se spominja.

Mlada Jodie Foster v filmu Taxi Driver.

Mlada Jodie Foster v filmu Taxi Driver.

Profimedia

Brandy je ostala njena menedžerka številna leta, dokler ni bila igralka že v svojih 20. letih. Kljub maminim nasprotovanjem se je vpisala na fakulteto. Mama je umrla v 90. letu starosti in ne glede na vse jo je imela 61-letnica vedno rada.

Danes igralka priznava, da je zaščitniška do mladih igralk in da jim želi ponuditi "skoraj povsem materinski nasvet". Pojasnila je: "Dekletom, ki so bile v starosti, da bi lahko bile moje hčerke, in za katere sem videla, da v javnosti počnejo neumne stvari, sem pisala in jih vprašala, kaj se dogaja z njimi. Njihovo početje je spominjalo na samosabotažo. Spraševala sem jih, kje je njihova mama."

Kljub težavnemu razmerju Jodie Foster še vedno ceni, da je imela prisotno mamo: "Ne vem, kako preživijo mlade zvezdnice, za katere mama ne poskrbi in ni prisotna."

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk