R.S. | 6. 6. 2024, 10:06

Blestel je v filmu Sreča na vrvici, nato pa mu je življenje prekrižalo načrte: žalostna usoda priljubljenega igralca

YouTube/Sreča na vrvici - Mitja Tavčar/posnetek zaslona

Umrl je 15 let po snemanju legendarnega filma.

Mladinski film Sreča na vrvici pozna praktično vsak Slovenec. Legendarni film so posneli davnega leta 1977, zgodba pa se vrti okoli dečka Matica, ki z mamo živi v blokovskem naselju v Ljubljani. Njegovo življenje se spremeni, ko ga filmarji povabijo k sodelovanju.

Na snemanju spozna psa Jakoba, s katerim se zelo zbliža, na koncu pa mu ga podarijo. Težave se začnejo, ko sosedi zahtevajo, da mora pes zaradi lajanja in razgrajanja oditi, Matičeva mama pa celo da oglas v časopis, da  psa prodaja. Matic nato s prijatelji išče rešitev, saj se noče odpovedati Jakobu. 

Slovenski filmski center

Film je režiral Jane Kavčič. Glavno vlogo je odigral Matjaž Gruden, v filmu pa nastopajo tudi Lidija Kozlovič, Nino de Gleria, Manca Košir, Vesna Jevnikar in Mitja Tavčar. Številni se filma spominjajo po istoimenski skladbi Sreča na vrvici, za katero je besedilo napisala Svetlana Makarovič.

Tragična usoda Črnega Bliska

Od snemanja filma je minilo že 47 let. V tem času je Gruden postal pravnik in kolumnist, Jevnikarjeva se je posvetila gledališču, de Gleria je postal glasbenik, Koširjeva pa je postala znana novinarka in intelektualka.

Nekateri niso imeli sreče izpolniti vseh svojih ciljev. Samo 15 let po snemanju filma je umrl Mitja Tavčar, ki je igral Črnega Bliska. Gledalcem je ostal v spominu zaradi svojih indijanskih oblačil, traka prek čela, bojnih barv na licih ter namrščeno gubo na čelu. Po snemanju filma se je ukvarjal z gostinstvom, leta 1992 pa je umrl v prometni nesreči. Star je bil 30 let.