A. B. | 17. 1. 2023, 06:00

10 najbolj priljubljenih vsebin na Netflixu ta hip: preprosto morate si jih ogledati

Profimedia/Lonely Planet/fotomontaža

Vse od akcijskih trilerjev do romantičnih osebnih izpovedi. Zagotovo boste našli kaj za svoj okus. 

Netflix je največja pretočna storitev, ki ponuja izbor izvirno ustvarjenih in izbranih vsebin, kar pomeni, da vaša izbira odloča o tem, katere vsebine vam bo platforma ponudila za naslednji ogled. V Sloveniji je kar 58 odstotkov uporabnikov starih med 18 in 24. A kljub temu imajo uporabniki nekaj skupnega - velika večina si je že ogledala spodnje vsebine, ki veljajo za 10 najbolj priljubljenih trenutno.

Pripravili smo nabor 5 najbolj predvajanih serij in 5 največkrat gledanih filmov. 

Serije, o katerih govori ves svet

Trenutno najbolj priljubljena serija je Ginny (uprizori jo Antonia Gentry) in Georgia (Brianne Howey). Gre za ameriško komično-dramsko televizijsko serijo, ki je na platformi sprva zaslovela februarja 2021 in bila le dva meseca kasneje podaljšana za drugo sezono. Ta je izšla 5. januarja letos. Na prvi pogled se zdi, da je serija preprosta zgodba o materi in hčeri. Vendar pa se ta zaplete, ko na dan privrejo njune globoke in temačne skrivnosti. Bo Georgii kdaj uspelo izbrisati svoje preteklo življenje in svojim otrokom zagotoviti nov začetek? Ali pa bodo njeni otroci delali iste napake, kot jih je delala ona? 

Tej sledi izjemno priljubljena Wednesday, serija, ki je bila nominirana že za deset izmed najbolj prestižnih nagrad. Gre za ameriško produkcijo, ki jo lahko žanrsko povzamemo kot nadnaravno in nekoliko komično grozljivko. Glavni lik serije, torej Wednesday (uprizorila jo je Jenna Ortega), temelji na liku Wednesday Addams Charlesa Addamsa. "Spremljajte Wednesday Addams, ko skuša obvladati svoje nastajajoče nadnaravne sposobnosti in  preprečiti tee razrešiti skrivnost, ki je za vedno zaznamovala njene starše," so besede, ki preprosto prepričajo o tem, da si jo ogledamo. Trenutno v svetu oboževalcev mrgoli informacij o tem, da je v nastajanju tudi druga sezona, a tega ustvarjalci za zdaj še niso potrdili. 

Kalejdoskop – akcijski kriminalni triler. Najbolj omembe vredna stvar v seriji je njena pripoved. Za razliko od večine drugih serij je ta serija trilerjev strukturirana nelinearno, epizode pa si lahko ogledate naključno, brez določenega vrstnega reda. A kljub temu se bo vrstni red epizod, ki si jih boste ogledali, navezoval na finale. Preko barv epizod boste spoznavali ozadje in prihodnost ene največjih kraj v zgodovini, ki se deloma navezuje tudi na resničnost. Skozi osem delov se serija osredotoča na mojstra tatvine, Lea Papa (uprizori ga Giancarlo Esposito). Skupaj z ožjo ekipo se lotijo ropa, vrednega 7 milijard dolarjev, vendar izdaja, pohlep in druge grožnje 'ogrožajo' njihove načrte. 

Netflixova dokumentarna serija Harry in Meghan je prvoosebna izpoved britanskega princa Harryja in njegove soproge Meghan Markle. Že v prvem tednu predvajanja je dosegla več ogledov kot katerikoli drug dokumentarec. Prve tri epizode so po premieri dosegle 81,55 milijona ogledov po vsem svetu, je sporočil Netflix, kar je "največje število ogledov med vsemi dokumentarnimi filmi v tednu premiere". Več kot 28 milijonov gospodinjstev si je ogledalo vsaj del serije. Skozi serijo predstavita svojo plat zgodbe glede tega, kaj se jima je dogajalo od njunega prvega srečanja do odhoda iz Združenega kraljestva.

Emily v Parizu je najbolj gledana serija, ki je svoj uspeh požela že s prvo in drugo sezono, zdaj pa je izšla že tretja. Gre za romantično komično serijo, osredotočeno na življenje Emily (Lilly Collins) v Parizu. Kot ambiciozna Američanka se preseli v Francijo, da bi francoskemu marketinškemu podjetju posredovala 'ameriški pogled'.

Filmi, ki trenutno veljajo za najbolj priljubljene

Nož v hrbet, 2. del (Glass Onion: Knives Out) je že od časa izida eden najbolj gledanih filmov na Netflixu. V njem zaigrata tudi ikonična Daniel Craig in Kate Hudson. Predstavljata člana ožje in izbrane skupine ljudi, ki morajo razrešiti zahrbten umor. Tehnološki milijarder Miles Bron namreč bližnje prijatelje povabi na oddih na zasebni grški otok, ko se zgodi umor - ali več njih? 

Film Nihče velja za enega najboljših akcijskih filmov leta. V glavni vlogi, ki jo odigra Bob Odenkirk (zagotovo se ga spomnite iz priljubljene serije Breaking Bad ali Better Call Saul), se srečamo z zgodbo na videz običajnega moškega. Toda, ko si želi pred nadlegovanjem skupine nepridipravov rešiti žensko, nehote postane tarča nevarnega narkobarona, ki se mu želi maščevati.

Dog Gone, biografski dramski film s pretresljivo in čustveno zgodbo. Študij je lahko izjemno zahteven in včasih potrebujete nekaj, kar zapolni to praznino in zmedo – na primer psa. Vsaj tako je pri Fieldingu Marshallu (Johnny Berchtold), ki posvoji smešno prikupnega mešanca zlatega terierja po imenu Gonker. Par je nerazdružljiv, dokler razposajeni pes ne pobegne na Apalaško pot - takrat ga morata Fielding in njegov oče (izvršni producent Rob Lowe) najti. Zgodba se vas bo močno dotaknila, zato priporočamo, da si pripravite robce. 

Bledo modro oko (The Pale Blue Eye) je ameriški gotski skrivnostni triler iz leta 2022, prirejen po istoimenskem romanu Louisa Bayarda iz leta 2003. Detektiv Augustus Landor v vlogi Christiana Bala preiskuje serijo grozljivih umorov na vojaški akademiji West Point leta 1830 in razkrije primer, ki ogroža njegovo dušo - kaj šele varnost. Ob tem spozna mladega kadeta Edgarja Allana Poeja (Harry Melling). 

'Štopar' s sekiro v roki (The hatchet wielding hitchhaker). Dokumentarni film pripoveduje zgodbo Kaia Lawrencea, ki je čez noč postal senzacija, ko je leta 2013 po spletu zaokrožil njegov posnetek, vendar so ga le nekaj mesecev pozneje aretirali zaradi umora. Čeprav dokumentarec podrobno pojasnjuje, kako je Kai v hipu postal internetni zvezdnik in kako so ga na koncu aretirali zaradi umora, je bilo v njem izpuščenih več podrobnosti.