P. F. | 26. 5. 2024, 13:15

Neverjeten uspeh: film, v katerem je sodelovala slovenska ekipa, je prejel prestižno nagrado!

Profimedia

Film z naslovom Mož, ki ni mogel molčati, je prejel nagrado Palme d'Or v Cannesu. 

Film Mož, ki ni mogel molčati, je režiral in napisal Nebojša Slijepčević, pri nastanku pa je sodelovala slovenska ekipa, med njimi sta direktor fotografije Gregor Božič in producent Boštjan Virc. Film je na filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato palmo za najboljši kratki film.

V njem igrajo Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina, zgodba pa se vrti okoli potniškega vlaka, ki potuje iz Beograda v Bar. Vlak ustavijo oboroženi pripadniki srbskih paravojaških sil na majhni postaji v Strpčah v Bosni in Hercegovini, in sicer z namenom etničnega čiščenja ...

Film je koprodukcija med Hrvaško, Slovenijo, Francijo in Bolgarijo. Mož, ki ni mogel molčati Nebojše Slijepčević je drugi hrvaški film po osamosvojitvi, ki je bil prikazan na filmskem festivalu v Cannesu v glavnem tekmovalnem programu, kje se je boril za zlato palmo za najboljši kratki film.

"Občinstvo v Cannesu je izjemno veselo in zelo podpira filme, zato je vsaka projekcija tukaj dobro sprejeta in vedno je dobro vzdušje. Ko imate film v katerem koli od programov v Cannesu, ste lahko zelo ponosni," je povedal eden od producentov filma Danijel Pek.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan