Uredništvo | 3. 6. 2024, 15:55

TV-zvezdnik, ki ima tudi pri nas ogromno oboževalcev, prihaja v Slovenijo: sporočili so, da bo ...

Onur Özaydın/Instagram profil/Posnetek zaslona

Na igralski filmski praznik v Kranju prihajajo zvezdniki in zmagovalni filmi z vsega sveta.

Znan je festivalski urnik Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft, ki bo potekal med 15. in 22. junijem. V Kranj prihajajo turški zvezdniki, ki jih slovenski gledalci poznajo z malih zaslonov, na vabilo programa ReActing pa tudi kultni hrvaško-danski igralec Zlatko Burić.  

S četrtim Kranjskim igralskim filmskim festivalom Krafft Kranj med 15. in 22. junijem ponovno postaja slovenska prestolnica filma in filmske igre. Dogajanje bo letos dopolnil še program ReActing as a Star, ki podpira mreženje filmskih igralcev v širši regiji. “S prihodom igralcev in Kraffta se Kranj spremeni. Filmski navdušenci se lahko odpravijo na ogled filmov ali pa se udeležijo pogovorov z zvezdniki. Lani si je filme na Krafftu ogledalo največ gledalcev doslej, organizatorji pa pričakujejo, da bomo to številko letos še presegli. Festival bodo popestrili tudi koncerti, filmski pub kviz in delavnice. Mestna občina Kranj podpira kulturo in filmski festival je pomemben del tovrstnih vsebin,” je festivalsko dogajanje opisal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Že prvi dan festivala, ki ga bo odprla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, bodo podelili nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Do konca tedna se bo za nagrado zlato jabolko potegovalo deset celovečercev. Programska direktorica festivala Maja Sever priznava, da izbor filmov še nikoli ni bil tako pester: “Selektor Taner Rumeli je v tekmovalni del uvrstil odlične filme, mnogi med njimi so že prejeli nominacije in nagrade na največjih festivalih. V spremljevalnem programu bo v čast nagrajenki za življenjsko delo Ivanki Mežan prikazano Vztrajanje kranjčana Mihe Knifica. Videli bomo tudi nekaj turških filmov, ki jih bodo osvetlili pogovori in delavnice s turškimi igralci.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Onur Özaydın (@onr_ozaydin)

Zvezde turških serij in zmagovalnih filmov canskega festivala

Posebnost letošnjega festivala je obisk uveljavljenih turških igralcev, ki jih slovensko občinstvo pozna tudi iz priljubljenih serij. “Turčija je postala tretja največja svetovna izvoznica igranih serij, takoj za ZDA in Veliko Britanijo. S serijami so turški igralci doživeli izjemen preboj, hkrati pa so soočeni tudi z izzivi igranja v večmilijonskih produkcijah, ki jih spremlja cel svet. Prav zato smo jih povabili v Kranj, kjer bodo delili svoje izkušnje,” dodaj Maja Sever.

V Kranj prihajata igralki serije Zapeljivec Şerif Sezer in Sezin Bozaci, pa igralec Onur Özaydin iz serije Po poti resnice. Med gosti bosta tudi letošnji selektor Taner Rumeli in član žirije Sercan Gidişoğlu, igralec in generalni sekretar Sindikata turških igralcev. Zvezdniški nabor dopolnjujeta Zlatko Burić, protagonist kultne danske trilogije Diler, ki smo ga v vlogi Dimitryja spremljali tudi v Trikotniku žalosti, in švedski igralec Jakob Cedergren, znan iz filmov Submarino in Grozljivo srečen. Oba igralca v Kranj prihajata v okviru programa ReActing as a Star, ki spodbuja povezovanje filmskih in avdiovizualnih igralcev v regiji. 

Mednarodna potrditev slovenskih igralcev

Festival Krafft in program ReActing as a Star nastajata s podporo Slovenskega filmskega centra, ki že nekaj časa podpira razvoj igralske stroke v Sloveniji. Direktorico Natašo Bučar veseli, da v okviru programa Reacting “skupaj s filmskimi centri v regiji v Slovenijo vsako leto pripeljemo uveljavljene igralce. Gre za pomemben korak v smeri mednarodne afirmacije slovenskih igralcev, tako tistih, ki so vključeni v program ReActing, kot tudi drugih. Projekt poteka v okviru festivala Krafft, ki ga že četrto leto zapored organizirajo slovenski igralci. Na ta način se krepi prepoznavnost Slovenije, njene filmske kulture ter njenih igralcev.”.

Tako Krafft kot program ReActing mlade igralce opremljata z znanji, potrebnimi za preboj v tujino. “Veselimo se sodelovanja s festivalom in že nestrpno pričakujemo, da z novo edicijo panožnega programa ReActing as a Star v Kranj pripeljemo več kot štirideset mednarodnih gostov - igralcev, casting direktorjev, agentov in režiserjev iz kar enajstih držav,” je povedala vodja in avtorica programa ReActing Tina Hajon.

Arhiv organizatorja dogodka

Srhljivi, napeti, do solz ganljivi filmi

Organizatorji so danes razkrili tudi urnik festivala Krafft. Med filmi izstopa komična drama Jutri je še en dan, ki je v italijanskih kinih premagala Barbie in pretresla državo. O pravici razpravljajo prodoren mehiški film Slab igralec, francoska sodna drama Goldmanov proces in Razlaga za vse, v katerem na plano privrejo napetosti polarizirane madžarske družbe. Ljubezen tematizirata italijanski Ognjemet ljubezni, ki sledi resnični zgodbi homoseksualnih najstnikov na Siciliji, in iranski Moja najljubša torta.

Za zlato jabolko se potegujeta tudi za oskarja nominirani Jaz, kapitan in preobratov polna drama Učitelj, v kateri naslovno vlogo učitelja v Palestini odigra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri. Spremljevalni program sestavljajo slovenski celovečerci, v katerih glavne vloge igrajo letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, turška filma Suhe trave in Deli deli olma ter nemško-srbska koprodukcija Resnica, ki je prejela študentskega oskarja. V glavni vlogi nastopa Nika Rozman, s katero bo po filmu potekal tudi pogovor.

Vseh deset tekmovalnih filmov je vključenih v poseben abonmajski paket, ki v predprodaji do 10. junija stane 29 evrov ali 2,9 evra za film. Od danes so v prodaji tudi vstopnice za posamezne filme, ki znašajo 5 evrov. Vstopnice so na voljo na krafft.si.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan