13. 12. 2022, 10:47 | Vir: STA

Umrl avtor glasbe za legendarno filmsko serijo, ki je zaznamovala generacije

Twitter/MovingImageNYC

Poleg kompozicij za filmska in televizijska dela je sodeloval tudi s številnimi glasbeniki. Med drugim z Nino Simone in Davidom Bowiejem.

V 86. letu starosti je umrl ameri┼íki skladatelj Angelo Badalamenti, ki je bil najbolj znan po ustvarjanju glasbe za filme re┼żiserja Davida Lyncha, kot sta denimo Modri ┼żamet in Mullholland Drive. Je tudi avtor glasbe za serijo Twin Peaks, za kar je prejel grammyja.

Za skladbo Falling, ki jo je odpela Julee Cruise v seriji Twin Peaks, je prejel nagrado grammy za najboljšo pop instrumentalno izvedbo.

Sodeloval je pri številnih projektih

Badalamenti, ki je z Lynchem sodeloval ┼íe pri filmih Divji v srcu, Izgubljena cesta in Resni─Źna zgodba, je pisal tudi glasbo za filme, kot so No─Źna mora v Ulici brestov 3 v re┼żiji Chucka Russella in Dru┼żinske bo┼żi─Źne po─Źitnice, ki ga je re┼żiral Jeremiah S. Chechik.

Sodeloval je tudi s številnimi znanimi glasbeniki, od Nine Simone in Shirley Bassey do Davida Bowieja, Paula McCartneyja in Lize Minnelli.

Prejel je tudi nagrado za ┼żivljenjsko delo World Soundtrack Awards in nagrado Henry Mancini, ki jo podeljuje Ameri┼íko zdru┼żenje skladateljev, avtorjev in zalo┼żnikov.

Spremljajte Metropolitan na dru┼żbenih omre┼żjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.