Umetniki z vseh koncev sveta v akcijo za zaščito okolja

Ob 250-letnici Beethovnovega rojstva

5. 6. 2020, 13:19 | Scena | Vir: STA

              Umetniki z vseh koncev sveta v akcijo za zaščito okolja (foto: profimedia) profimedia

Letošnja 250-letnica rojstva nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna je na pobudo družbe Beethoven Jubiläums in Organizacije združenih narodov umetnike po svetu nagovorila, naj se pustijo navdihniti njegovi 6. simfoniji in zavzamejo odločno držo do zaščite podnebja. Prve projekte bodo predstavili na današnji svetovni dan okolja.

Od 18. ure dalje bodo projekte in dela več kot 250 umetnikov in skupin s šestih celin na temo kulture in trajnosti predstavljali v živo na spletni strani Beethoven Pastoral Day 2020, na YouTubu, Facebooku in Twitterju, so sporočili z Nemške turistične organizacije.

Program triinpolurnega dogodka bodo sestavljali pogovori in glasba iz Beethovnove hiše v Bonnu, med njimi intervjuja z violinistom Danielom Hopeom in dirigentom Dirkom Kaftanom ter premiera filma Sound of Nature. Enourni film režiserke Grete Liffers govori o petih glasbenikih in skupinah na petih celinah, ki se v svojih umetniških delih ukvarjajo z naravo in podnebnimi spremembami.

Beethoven je oboževal naravo, saj mu je predstavljala ne le oddih, ampak tudi navdih. Njegova ljubezen do narave je dokumentirana v več izjavah. V svoji šesti simfoniji, imenovani Pastoralna, pa je glasbeno orisal harmonijo med človeštvom in naravo.

Ena od dveh kopij partiture s skladateljevimi lastnoročnimi popravki se je ohranila v Ljubljani in je danes shranjena med zakladi Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk).

V počastitev Beethovnove obletnice, ki se jo sicer spominja ves svet, so Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Založba Univerze na Primorskem in Nuk lani poskrbeli za izdajo prepisa v obliki fototipske reprodukcije.