8. 12. 2019, 11:22 | Vir: STA

Aktivist na umetniškem sejmu pojedel 120.000 dolarjev vredno umetnino

profimedia
Aktivist na umetniškem sejmu pojedel 120.000 dolarjev vredno umetnino (foto: profimedia)

Moški si je v soboto na umetniškem sejmu v Miamiju privoščil drag prigrizek - pojedel je banano, ki je bila z lepilnim trakom pritrjena na steno galerije. Banana je bila v resnici umetniško delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, ki je umetnino pod naslovom Komik prodal za 120.000 dolarjev (108.500 evrov).

Banana je bila kot del instalacije razstavljena v mednarodni galeriji Perrotin v okviru največjega sejma umetnin Art Basel v ameriškem Miamiju. Italijanski umetnik jo je v petek prodal nekemu francoskemu zbiralcu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drago umetnino si je privoščil umetniški aktivist David Datuna, ki jo je odlepil z zidu, olupil in pred očmi zbeganih obiskovalcev mirno pojedel, kot je razvidno tudi iz videoposnetka, objavljenega na njegovem profilu na Instagramu.

Datuna, ki sebe označuje kot v Gruziji rojenega v New Yorku živečega ameriškega umetnika, je svoj performans Lačni umetnik opisal z besedami: "Ljubim umetnost Maurizia Cattelana, in resnično ljubim to instalacijo. Je zelo okusna."

Bistva umetnine ni uničil

"Ni uničil umetnine. Banana je ideja," je za časnik Miami Herald kasneje pojasnil predstavnik za stike pri galeriji Perrotin, Lucien Terras. Kupec je namreč z nakupom umetnine prejel le certifikat o avtentičnosti in pridobil pravico do ideje, kar pomeni, da je banano mogoče zamenjati.

Pri galeriji so originalno banano, ki je končala v želodcu Datune, hitro nadomestili z novo, še navaja dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.