18. 1. 2021, 06:33 | Vir: STA

Umetniški inštitut v San Franciscu bi se rad iz finančne krize rešil s prodajo murala

profimedia
Umetniški inštitut v San Franciscu bi se rad iz finančne krize rešil s prodajo murala (foto: profimedia)

Umetnik Diego Rivera je leta 1931 naslikal znameniti mural The Making of a Fresco Showing the Building of a City, ki je last Umetniškega inštituta v San Franciscu. V instituciji so pred časom izjavili, da bi jim prodaja 50 milijonov dolarjev vrednega dela pomagala odplačati dolgove, zdaj pa so lokalne oblasti začele postopek za njegovo zaščito.

Predstavniki lokalnih oblasti v San Franciscu so sprejeli odločitev, da mural Rivere, ki prikazuje ustvarjanje zidne poslikave, na kateri je upodobljena gradnja mesta, zaščitijo kot delo posebne zgodovinske, kulturne in umetniške vrednosti. S tem so zaenkrat uspeli preprečiti namero Umetniškega inštituta v San Franciscu, da bi mural prodal, poroča Artdaily.

Mural velja za posebnost, saj je na njem umetnik poleg arhitektov, inženirjev, rokodelcev, kiparjev in slikarjev med delom upodobil tudi samega sebe in pomočnike, ki so mu pomagali pri ustvarjanju ogromne zidne poslikave. V San Franciscu se sicer poleg z omenjenim muralom lahko pohvalijo še z dvema tovrstnima deloma Rivere z angleškima naslovoma The Allegory of California in Pan American Unity.

Umetniški inštitut v San Franciscu je zadnja leta v zelo slabi finančni kondiciji, stanje pa se je še dodatno poslabšalo ob nastopu pandemije. Zato so se v inštituciji odločili, da bi za odplačilo dolga prodali nekatere umetnine, ki jih imajo v lasti, med njimi tudi mural Rivere.

Oktobra lani je dolgove inštituta poravnala Univerza v Kaliforniji in dala inštitutu šest let časa za odkup posestva, sicer bo le to prešlo v last univerze, pisanje časnika The New York Times povzema Artdaily.

Diego Rivera je bil rojen v Mehiki leta 1886. V Evropi, večinoma v Španiji in Franciji, je ustvarjal med letoma 1907 in 1921. Od kubizma se je poslovil leta 1917, po tem ko je fizično napadel umetniškega kritika, ki je omalovaževal slog, nad katerim je bil on navdušen. Leta 1921 se je Rivera vrnil v Mehiko in začel ustvarjati murale, nekaj pa jih je ustvaril tudi v tujini. Umrl je leta 1957, star 70 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.