Umrl član Monty Pythonov Terry Jones

22. 1. 2020, 14:52 | Scena | Vir: STA

              Umrl član Monty Pythonov Terry Jones (foto: profimedia) profimedia

Umrl je valižanski igralec in član slovite britanske satirične skupine Monty Python Terry Jones, je danes sporočila njegova družina. Že več let se je boril z redko obliko demence. Star je bil 77 let.

Umrl je v torek zvečer po dolgi, a zelo pogumni bitki z redko obliko demence, FTD, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz njegove družine.

Terence Graham Parry Jones je bil valižanski igralec, komik, pisatelj in scenarist, pa tudi režiser in zgodovinar. Najbolj je bil znan kot član slovite britanske satirične skupine Monty Python, ki so jo sestavljali še Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle in Michael Palin.

Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, je bil Jones glavni ustvarjalec izvirne in nadrealistične forme Letečega cirkusa Montyja Pythona, ki ga je britanski BBC začel predvajati leta 1969. Nato so v štirih sezonah objavili 45 epizod.

Kot režiser se je prvič preizkusil v njihovem prvem filmu Monty Python in sveti gral, nato pa je režiral še naslednji njihovi uspešnici Brianovo življenje (Life of Brian) in Smisel življenja (The Meaning of Life).

Za svoje filmsko ustvarjanje je leta 2016 prejel tudi britansko filmsko nagrado Bafta za življenjsko delo.

Bil je tudi spoštovan poznavalec srednjeveške zgodovine. Je avtor več knjig in tudi avtor več televizijskih zgodovinskih dokumentarcev. Veljal je tudi za plodovitega pisca knjig za otroke.