14. 2. 2018, 10:15 | Vir: STA

Umrl je danski princ Henrik!

profimedia

V 83. letu starosti je ponoči umrl princ Henrik, mož danske kraljice Margarete II., so v jutranjih urah sporočili iz danske kraljeve palače. Zdravje v Franciji rojenega člana danske kraljeve družine se je začelo slabšati lansko leto, minuli mesec pa so ga hospitalizirali zaradi pljučnice.

Princ Henrik je umrl med spanjem na gradu Fredensborg, ki je okoli 40 kilometrov oddaljen od danske prestolnice Koebenhavn, ob njem pa so bili kraljica in njuna sinova Frederik in Joachim, so še sporočili iz danske kraljeve palače.

Princ Henrik, ki se je rodil v Franciji, je januarja zaradi pljučnice pristal v bolnišnici Rigshospitalet. Tam so mu zdravniki odkrili tudi benigni tumor na levem pljučnem krilu. Že septembra lani so sporočili, da Henrik trpi za demenco.

Ko se je njegovo zdravstveno stanje v začetku februarja začelo slabšati, je njegov sin in prestolonaslednik Frederik prekinil obisk na olimpijskih igrah v Južni Koreji in se vrnil domov. V torek so princa iz bolnišnice prepeljali domov na grad Fredensborg, kjer naj bi preživel zadnje dni.

Princ Henrik se je kot grof Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat rodil 11. junija 1934 v kraju Talence blizu Bordeauxa. Velik del mladosti je preživel v Vietnamu, kjer je delal njegov oče. Kasneje je študiral pravo na pariški Sorbonni, posvetil pa se je tudi študiju kitajščine in vietnamščine.

Postal je diplomat in spoznal Margareto - takrat še dansko prestolonaslednico -, ko je delal v Londonu. Ob poroki leta 1967 je spremenil ime v Henrik, prestopil iz katoliške vere v protestantsko in se na račun danskega odpovedal francoskemu državljanstvu. Ko je njegova soproga leta 1972 zasedla prestol, sta že imela dva otroka - leta 1968 rojenega Frederika in leto dni starejšega Joakima.

Henrik je bil deležen zbadanja zaradi svojega francoskega naglasa, poleg tega pa se ni nikoli popolnoma sprijaznil z zahtevami protokola, da ostane v ženini senci, zaradi česar mu na Danskem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dolgo ni uspelo najti svojega mesta.

Še posebej je bil razočaran zaradi dejstva, da ni prejel naziva kralj, ko je njegova soproga postala kraljica. Kljub temu, da je do smrti veljal za tesnega zaupnika svoje žene in njeno oporo, je lani razkril, da v nasprotju s tradicijo ne želi biti pokopan ob njej, ker da ji ni bil nikoli povsem enakovreden. Margareta je njegovo željo sprejela.

Leta 2002 se je znašel na naslovnicah, ko se je zatekel v svoj grad na jugu Francije, da bi "razmislil o življenju", češ da na Danskem ni deležen zadostnega spoštovanja. S tovrstnimi potezami je večkrat vznejevoljil Dance, ki cenijo diskretnost, a ko je pokazal svojo bolj ranljivo stran, so se vendarle začelo počasi ogrevati zanj. Številnim se je na koncu uspel prikupiti prav zaradi svojega ekscentričnega vedenja, še piše AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.