Umrl je legendarni hollywoodski filmski producent Robert Evans

Producent pri Botru in Kitajski četrti

29. 10. 2019, 09:52 | Scena | Vir: STA

              Umrl je legendarni hollywoodski filmski producent Robert Evans (foto: profimedia) profimedia

V 89. letu starosti je v ponedeljek v Kaliforniji umrl legendarni hollywoodski producent Robert Evans, ki je sodeloval pri filmih iz 70. let minulega stoletja, kot sta Boter in Kitajska četrt. Kot vodja produkcije pri Paramount Pictures je podjetje spremenil iz proizvajalca povprečnih v proizvajalca najboljših filmov v Hollywoodu.

Evans je bil znan po uživanju kokaina in osvajanju žensk, med drugim je bil sedemkrat poročen. Leta 1966 je prevzel položaj vodje produkcije pri Paramount Pictures. Čeprav je bil star šele 36 let, je produciral filme, ki so podjetje rešili pred stečajem in ga popeljali na vrhunec slave.

Med njimi je bil leta 1972 film Francisa Forda Coppole Boter z Al Pacinom in Marlonom Brandom v glavni vlogi. Za film režiserja Romana Polanskega Kitajska četrt je Evans leta 1974 kot producent dobil nominacijo za oskarja.

Evans se je rodil v New Yorku leta 1930. Z bratom Charlesom je lansiral zelo uspešno linijo ženskih oblačil. Pozneje je odšel v Los Angeles, kjer se je najprej preizkusil kot igralec. Leta 1957 je nastopil v filmu po Hemingwayevem romanu Sonce tudi vzhaja. Pisatelj naj bi temu nasprotoval, a je vodja studia 20th Century Fox Darryl Zanuck vztrajal.

"Poba ostaja v filmu," je dejal Zanuck in Evans je te besede pozneje uporabil za svojo avtobiografsko knjigo in dokumentarni film. Kot igralec ni bil uspešen in se je posvetil produkciji. Paramount Pictures je zapustil leta 1975, kariero pa bolj ali manj uspešno nadaljeval do upokojitve.