Umrl priljubljeni voditelj televizijskega kviza

9. 11. 2020, 08:53 | Scena | Vir: STA

              Umrl priljubljeni voditelj televizijskega kviza (foto: Profimedia) Profimedia

V 80. letu starosti je po dolgem boju z rakom na ščitnici v nedeljo na svojem domu v Los Angelesu umrl voditelj slavnega ameriškega televizijskega kviza Jeopardy. Alex Trebek je oddajo vodil od leta 1984 in požel številne nagrade, v ameriški pop kulturi pa si je pridobil status legende.

George Alexander Trebek se je rodil v kanadskem Ontariu leta 1940. Po diplomi iz filozofije na univerzi v Ottawi leta 1961 se je posvetil radijski in televizijski karieri v Kanadi, kasneje pa se je preselil v ZDA, kjer je postal državljan šele leta 1989. V ZDA je vodil številne televizijske oddaje, preden je leta 1984 prevzel vodenje kviza Jeopardy, kjer tekmovalci s svojim znanjem osvajajo denarne nagrade. Oddaja sega v leto 1964.

Profimedia

Tekmovalci odkrivajo polja z odgovori na vprašanja, sami pa morajo dati odgovor v obliki vprašanja. Na primer: "Leta 2016 je zmagal na predsedniških volitvah v ZDA - Kdo je Donald Trump?"

Trebeku so marca 2019 odkrili raka na ščitnici in začel je terapijo, zaradi česar so oddajo za nekaj časa prekinili. Vendar pa se je hitro vrnil in vodil naprej tudi med zdravljenjem. Zadnjo oddajo je posnel 29. oktobra, televizija ABC in druge, ki jih predvajajo, pa jih imajo posnetih na zalogo do 25. decembra.

Oddaja Jeopardy je v času Trebekovega vodenja pobrala 35 televizijskih nagrad emmy, leta 2011 pa še nagrado peabody za odličnost v televiziji, radiu in po novem še na internetu. Trebek je sam osvojil sedem emmyjev, pa tudi emmyja za življenjsko delo, sprejet je v Nacionalno oddajno dvorano slavnih in ima svojo zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu.

Še bolj slavnega ga je naredil Will Ferrell, ki ga je nekaj časa igral v komični oddaji Sobotna noč v živo (Saturday Night Live), kot voditelja kviza, v katerem nastopajo malce omejeni slavni igralci. Slavni so bili celo Trebekovi brki in ko si jih je leta 2001 obril, je bil to predmet nacionalne debate več kot desetletje, dokler si jih ni znova pustil rasti.

"Izgubili smo ikono. Alex Trebek je več kot 30 let zabaval in izobraževal milijone po vsem svetu in nam vtisnil ljubezen do kvizov. Izražam najgloblje sožalje njegovi družini, prijateljem in vsem, ki žalujejo zaradi te izjemne izgube," je sporočil kanadski premier Justin Trudeau.