31. 12. 2021, 22:22

Umrla je Betty White, prva dama televizije – 5 dejstev, ki jih morate vedeti

Umrla je Betty White, prva dama televizije – 5 dejstev, ki jih morate vedeti - Scena

Profimedia

V 100. let starosti je umrla legendarna komičarka in igralka Betty White, dobitnica številnih Emmy nagrad in kar 70 let pomemben del televizijskega in filmskega mozaika.

Po poročanju tujih medijev, Betty White ni imela nobenih bolezni in je umrla naravne smrti. Stara je bila 99 let in še 28. decembra je na Twitterju objavila, da ne more verjeti, da se približuje njen 100. rojstni dan:

Bila je ena prvih producentk v Hollywoodu

Čeprav pretežno znana kot igralka, ki je po vsem svetu zaslovela predvsem z vlogo v odmevni komični seriji Zlata dekleta (Golden girls), pa je bila v zgodovini Hollywooda pomembna tudi z delovanjem za kamero. V zgodnjih petdesetih letih je postala ena prvih ženskih producentk v Hollywoodu, ko je z Georgem Tibblesom soustvarjala serijo Life with Elizabeth.

V svoji karieri je prejela 5 nagrad Emmy

V svoji bogati karieri je Betty White nastopila v številnih uspešnih televizijskih serijah in filmih. Od Zlatih deklet (Golden Girls) in Hot in Cleveland, do gostujočih nastopov v serijah Suddenly Susan, Ally McBeal, My Name is Earl in The Practice. Vodila je tudi čisto svoj resničnostni šov z naslovom Betty White's Off Their Rockers.

V času svoje kariere je bila nominirana za 21 nagrad Primetime Emmy, domov pa je odnesla pet kipcev, ki jih je prejela leta 1976, 1977, 1986, 1996 in 2010. Leta 1952 je prejela tudi regijsko različico nagrade Emmy za serijo Life with Elizabeth.

»Moj prvi Emmy je bil leta 1952, potem sem 22 let čakala na naslednjega,« je leta 2010 povedala v intervjuju. »Ko so tisto noč izrekli moje ime in mi je Ed Asner predal kipec, oh, sem bila čisto zmešana. Tako zelo sem bila vzhičena in srečna in hvaležna … resnično je popolnoma obrnilo mojo kariero za naprej.«

Ni imela bratov ali sester

Betty White je bila rojena 17. januarja leta 1922 v Oak Parku v Illinoisu kot edini otrok staršema Horacu in Tess. Njen oče je bil električni inženir, mama pa gospodinja. Ko je bila stara 2 leti, so se preselili v Los Angeles.

»Bila sem edini otrok in imela najboljšo mamo,« je Betty White povedala v intervjuju leta 2012. »Dobro sem izbrala svoje starše,« je povedala z nasmehom.

Znana je bila tudi kot velika ljubiteljica živali

Betty White je bila znana tudi kot zelo aktivna v delu z zavetišči za živali in dobrodelnimi ustanovami. V nekem intervjuju je celo dejala, da je njeno dobrodelno delo za živali najsrečnejši del njene kariere. Z zavetiščem Morris Animal Foundation je sodelovala kar 50 let, prav tako z živalskim vrtom v Los Angelesu. »Moja mama in oče sta bila obsedena z živalmi. In hvala bogu, da se je to preneslo name, ker so živali tako pomemben del mojega življenja,« je povedala za Hollywood Reporter.

»Sem najsrečnejša babnica na svetu,« se je pred časom pošalila v intervjuju. »Polovico življenja delam nekaj, kar ljubim, drugo polovico pa delam z živalmi. Kaj več si niti ne bi mogla želeti.«

Moža je izgubila leta 1981, otrok ni imela

Betty White je bila v svojem življenju poročena trikrat. Prvi dve zakonski zvezi sta bili kratki. Najprej je bila poročena z vojaškim pilotom od leta 1945 do 1946, potem pa se je poročila s hollywoodskim agentom Lanom Allenom. Skupaj sta bila od 1947 do 1949.

Pravo ljubezen svojega življenja je spoznala leta 1961, ko je bila zvezdniška gostja v šovu Password. Oddajo je vodil Allen Ludden in ko sta se spoznala, sta vedela, da sta si usojena. Poročila sta se leta 1963. Leta 1981 je Allen umrl zaradi raka na želodcu.

Betty White se potem ni nikoli več poročila, leta 2011 pa je za Daily Mail povedala, da je že spoznala najboljšega moškega. »Ko si enkrat imel najboljšega, zakaj bi si želel še koga,« je rekla. »Pred Allenom sem naredila dve napaki, ampak ljubezen življenja se ti ne zgodi v vsakem življenju, zato sem zelo hvaležna, da sem ga našla.«

Betty White prav tako ni imela otrok. Povedala je, da je bila to popolnoma njena odločitev, ker se nikoli ni želela odločati med delom in otroci. »Imela sem izbiro in odločila sem se, da ne bom imela otrok,« je povedala Betty. »Ogromno deklet je dokazalo, da imaš lahko oboje, ampak zase vem, da če bi imela otroke, ne bi hotela imeti službe. Zame je bila možnost le eno ali drugo.«

Viri: BBC, CNN, Daily Mail, Hollywood Reporter

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan