9. 11. 2020, 12:33 | Vir: STA

Umrla priljubljena igralka

Hina/STA

V soboto je v Zagrebu umrla priljubljena hrvaška televizijska, filmska in gledališka igralka Vera Zima. Gledališko in filmsko kariero je začela v drugi polovici 70. let minulega stoletja. Za igro je prejela številne nagrade, med njimi letos hrvaško nagrado Vladimir Nazor za filmsko umetnost.

Vera Zima je bila rojena v Metkoviću leta 1953. Na zagrebški akademiji za dramsko umetnost je diplomirala leta 1976.

Znana je bila po vlogah vsakdanjih, toplih in pogumnih žensk - mater, gospodinj, sosed in babic. Najbolj prepoznavna pa je bila po televizijskih vlogah, posebej v hrvaških humorističnih nadaljevankah Luda kuća in Odmori, zaslužio si. Za vlogo Ruže Kosmički v nadaljevanki Odmori, zaslužio si je prejela tudi nagrado hrvaškega društva dramskih umetnikov.

Prvič se je na filmu pojavila leta 1977 v celovečercu Mećava režiserja Antuna Vrdoljaka. Na filmskem festivalu v Pulju je leta 2004 prejela zlato areno za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Oprosti za kung fu režiserja Ognjena Sviličića.

Nastopala je v več hrvaških gledališč, med drugim v Teatru & TD, satiričnem gledališču Kerempuh in Gledališču v gosteh. Med drugim je nastopila tudi v lutkovnih predstavah ter sinhronizirala animirane filme.

Vera Zima je prejela vrsto priznanj in nagrad za svoje umetniško delovanje. Med drugim je prejela hrvaško državno nagrado Vladimir Nazor za življenjsko delo na področju filmske umetnosti za leto 2019.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.