30. 3. 2017, 15:53 | Vir: STA

Univerza v Freiburgu pridobila arhiv o Stonesih

Profimedia
Univerza v Freiburgu pridobila arhiv o Stonesih (foto: Profimedia)

Muzikologi na Univerzi v Freiburgu bodo skrbeli za enega prvih in največjih arhivov o britanski zasedbi The Rolling Stones na svetu. Gradivo, ki ga je zbral nemški oboževalec skupine, obsega več kot 15.000 nosilcev zvoka ter na tisoče predmetov, knjig, časopisnih izrezkov in pisem. Zbirka bo v prihodnjih letih dostopna javnosti.

Gradivo, ki zajema skoraj pet desetletij, bodo arhivirali in znanstveno obdelali. Zbirko je gradil in dopolnjeval oboževalec skupine Reinhold Karpp (1946-2012) v svojem stanovanju v kraju Windhagen pri Bonnu. Po njegovi smrti jo je nasledila družina, zdaj pa z njo razpolaga univerza.

Skupina The Rolling Stones, ustanovljena leta 1962, se je v zgodovino rocka zapisala kot ena najbolj uspešnih in najdlje delujočih zasedb. Univerza v Freiburgu pa je po lastnih navedbah prva na svetu, ki razpolaga z arhivom skupine.

Četverica z Mickom Jaggerjem na čelu sicer trenutno ne koncertira. Nazadnje je oktobra lani nastopila v ZDA, med drugim dvakrat na festivalu rockovskih legend Desert Trip v Kaliforniji. Lani so izdali tudi novo ploščo Blue & Lonesome, na kateri so se prvič lotili priredb skladb drugih avtorjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.