18. 9. 2021, 07:33 | Vir: STA

V Amsterdamu prvič na ogled na novo odkrita risba Vincenta van Gogha

profimedia
V Amsterdamu prvič na ogled na novo odkrita risba Vincenta van Gogha (foto: profimedia)

V Van Goghovem muzeju v Amsterdamu so na ogled postavili na novo odkrito risbo nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha (1853-1890), ki je bila več kot stoletje očem javnosti skrita v zasebni zbirki. Študijo, ki prikazuje na stolu sedečega starca, je van Gogh ustvaril novembra 1882, ko je bil na začetku umetniške poti.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP se je nizozemska družina, ki je risbo s svinčnikom kupila okoli leta 1910, na Van Goghov muzej obrnila s prošnjo za potrditev pristnosti umetnine. Strokovnjaki so nato potrdili, da je risba resnično Van Goghovo delo.

"Risba doslej še ni bila razstavljena. Sedaj jo ima javnost priložnost videti prvič," je za AFP povedal Teio Meedendorp iz muzeja. Dodal je, da je risba del zasebne zbirke. V muzeju bo na ogled do 2. januarja, nato jo bodo vrnili lastnikom.

Po besedah direktorice Van Goghovega muzeja Emilie Gordenker se le zelo redko zgodi, da Van Goghu pripišejo novo delo. Dodala je, da so ponosni, da lahko to zgodnjo umetnikovo risbo in njeno zgodbo delijo z obiskovalci.

Na risbi je upodobljen plešasti starec, oblečen v telovnik in hlače ter obut v škornje, ki sedi na lesenem stolu in si z rokami podpira glavo. Van Goghov muzej ima v svoji zbirki podobno risbo z naslovom Ponošen, ki jo je umetnik ustvaril približno v istem času in za katero je dejal, da mu je bolj všeč. Obe pa sta iz serije na stotine skic, ki jih je Van Gogh naredil, ko je živel v Haagu in se učil umetniškega poklica.

Van Goghova pisma bratu Theu so sicer nakazovala, da je obstajala vsaj še ena skica, ki je nastala 24. novembra 1882 ali okoli tega datuma, a strokovnjaki niso z gotovostjo vedeli, ali še obstaja. To, da v resnici obstaja, jih je po Meedendorpovih besedah pravzaprav zelo presenetilo.

Lastniki, ki želijo ostati anonimni, so se sicer po pisanju AFP na muzej obrnili lani, ko so v muzeju pozvali zasebne lastnike Van Goghovih del, naj jim pomagajo oblikovati digitalni seznamom umetnikovih del. Preverjanje pristnosti je olajšalo dejstvo, da je bila risba leta 1910 kupljena pri znanem zbiratelju Van Goghovih del Henku Bremmerju in da je bila ves čas v lasti družine. "V družini je ves čas veljalo, da je Van Goghovo delo - kot takšna je bila tudi kupljena," je še povedal Meedendorp.

Risba se po pisanju AFP popolnoma ujema tudi z Van Goghovim ekspresivnim slogom prask in črt, ki na papirju puščajo globoke sledi. Dodaten dokaz, da gre za Van Goghovo delo, pa je uporaba materialov, za katere je znano, da jih je umetnik uporabljal v tem obdobju, vključno z mizarskim svinčnikom, akvarelnim papirjem s posebnim vodnim znakom. Značilni so tudi sledovi poškodb na hrbtni strani zaradi načina pritrjevanja papirja na risalno desko. Po navedbah muzeja je znana tudi identiteta starca, gre za Jacobusa Zuyderlanda, ki je bil takrat star 72 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.