2. 12. 2020, 15:06 | Vir: STA

V Avstriji od 24. decembra odpirajo smučišča, a restavracije, bari in hoteli ostajajo zaprti

Profimedia

V Avstriji bo od 24. decembra dovoljeno smučanje, a hoteli bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki ostali zaprti, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je na novinarski konferenci predstavil ostale ukrepe, ki jih bo avstrijska vlada razrahljala po 6. decembru, ko se izteče tritedensko zaprtje države.

Kot je poudaril Kurz, je ustavitev javnega življenja, ki traja že okoli dva tedna, delovala. To kaže tudi sedemdnevna incidenca, ki je pred tednom dni znašala okoli 600 na 100.000 prebivalcev, konec tega tedna pa bo predvidoma okoli 250. "A pandemije še ni konec," je posvaril kancler, ki dopušča tudi možnost ponovnega zvišanja števila okužb med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Ob izboljšanih epidemioloških razmerah se bodo v ponedeljek lahko v Avstriji znova odprli knjižnice in muzeji, še vedno pa ne bodo dovoljene kulturne prireditve. Tudi kinodvorane bodo ostale zaprte. Se bo pa v šolske klopi lahko vrnil del avstrijskih šolarjev.

Še naprej bodo prepovedane športne aktivnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne aktivnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje.

Restavracije, bari in hoteli bodo zaprti do 6. januarja, božični sejmi letos ne bodo dovoljeni, prav tako še naprej ne bo dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bodo pa v Avstriji v ponedeljek nekoliko razrahljali omejitve glede druženja. Tako se bodo lahko srečevali člani dveh različnih gospodinjstev razen za božič in silvestrovo.

V ponedeljek bodo znova lahko začeli delovati frizerski in masažni saloni, a bo zanje veljala omejitev ene stranke na deset kvadratnih metrov površine.

V Avstriji je od 17. novembra drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte so vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kor so frizerski saloni. Z izjemo članov istega gospodinjstva so dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo. Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, ves pouk poteka na daljavo in tudi vrtci so v pretežni meri zaprti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.