17. 7. 2017, 09:20 | Vir: STA

V Beltincih šest najboljših folklornih skupin

JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno umetniško društvo Beltinci v nedeljo, 23. julija, vabita v Beltince, kjer se bo odvil prvi del prireditve Le plesat me pelji.

Na dogodku se bo predstavil prvi del letošnjih najboljših odraslih folklornih skupin Slovenije: Vodilna skupina Akademske folklorne skupine Ozara, Kranj; Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš; Folklorna skupina Dragatuš; Folklorno skupina Sveti Jurij ob Ščavnici; Vodilna skupina Folklornega društva Kres, Novo mesto in Folklorna skupina Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Nastopajoče bo pozorno spremljala in ocenjevala strokovna žirija v sestavi Klavdija Žabot, Leonida Novak in Petra Trobec, ki bo ob koncu prireditve najboljšim podelila zlato plaketo s pohvalo.

Dogajanje, ki bo potekalo v okviru 47. Mednarodnega folklornega festivala v Beltincih, se bo začelo že ob 15.30 s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki jo bodo pripravili domačini. Nato se bo ob 16. uri v Beltinskem parku predstavil prvi del letošnjih najboljših odraslih folklornih skupin Slovenije. Kot gostujoča skupina iz Srečanj folklornih, pevskih in godčevskih skupin manjšinskih etničnih skupnosti in manjšin bo na srečanju nastopila Mladinska folklorna skupina Akademsko kulturno-umetniškega društva Kolo, Koper, v spremljevalnem programu pa še dve hrvaški folklorni skupini.

Letos se je na območnih srečanjih predstavilo okrog 200 odraslih folklornih skupin, 52 pa jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, ki sta si jih ogledala državna selektorja Mirko Ramovš in dr. Urša Šivic. Za prvi del državnega srečanja sta izbrala šest najboljših skupin oziroma njihovih programov, tiste skupine, ki so prav tako uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v (po)ustvarjanju izročila, pa se bodo predstavila oktobra v Žalcu, na drugem delu srečanja.

Poleg prireditve bo v Beltincih od petka dalje v organizaciji JSKD potekala tudi tridnevna pevska delavnica pod mentorstvom Jasne Žitnik, namenjena folklornikom, pevovodjam in v folklornih skupinah in vsem željnim novih znanj in izkušenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.