9. 2. 2017, 09:59 | Vir: STA

V Berlinu se začenja 67. mednarodni filmski festival

STA
V Berlinu se začenja 67. mednarodni filmski festival (foto: STA)

S filmom o velikanu jazza Djangu Reinhardtu se bo v Berlinu začel 67. mednarodni filmski festival. V tekmi za medvede je 18 del.

Na Berlinalu, ki med tremi velikimi, še Cannesu in Benetkami, velja za najbolj političnega, bodo v ospredju filmi z aktualnimi temami, kot so pravice manjšin, migranti, klimatske spremembe. Sklenil se bo 19. februarja.

Berlinale bo tudi letos ponudil skupaj okoli 400 filmov z vseh koncev sveta. V glavnem tekmovalnem programu se bodo za medvede poleg Etienna Comarja s filmom Django s svojimi deli med drugim potegovali režiserji Calin Peter Netzer, Teresa Villaverde, Oren Moverman, Alain Gomis, Sally Potter, Aki Kaurismaki, Sebastian Lelio, Hong Sang Soo in Thomas Arslan.

Slovenske barve bosta v uradnem programu zastopali dve manjšinski koprodukciji. V tekmovalnem programu za otroke in mladino Generation bodo prikazali kratki film V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je nastal v hrvaško-slovenski koprodukciji. V programu Panorama pa makedonsko-slovensko-belgijsko koprodukcijo Dan brez imena režiserke Teone Strugar Mitevske.

Tudi letos bo v sklopu festivala potekal filmski sejem, na katerem bodo pod znamko Central European Cinema predstavljeni slovenski filmi. Na Talent Campus se je uvrstil direktor fotografije Lev Predan Kowarski, v spremljevalni program European Shooting Stars pa se je med deset mladih igralcev uvrstila slovenska igralka Maruša Majer.

Odprtja Berlinala se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se mudi na neformalnem obisku v Nemčiji. Kot zadnjega tujega voditelja ga gosti odhajajoči nemški predsednik Joachim Gauck.

Lani je zlati medved za najboljši film pripadel dokumentarcu Požar na morju Gianfranca Rosija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.