V Celici vrsta dogodkov v podporo ohranitvi hostla

3. 12. 2017, 10:11 | Scena | Vir: STA

              V Celici vrsta dogodkov v podporo ohranitvi hostla (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Mestna občina Ljubljana (Mol) se je odločila na dražbi prodati prodati Hostel Celica. V Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Sestava temu nasprotujejo. V iskanju podpore pobudi, da se hostel ne proda, so pripravili vrsto dogodkov - javna vodstva po hostlu, pogovorni in pesniški večer, koncert ter projekcijo instalacije Kolektivno srce.

Javna vodstva po Celici bodo ob 15., 16. in 17. uri. Ob 18. uri bo pogovor Filozofska misel in umetniška zamisel, ob 19.30 pesniški večer, ob 21. uri bodo na dogodku Sozvočja sveta nastopile različne glasbene zasedbe, v temnicah Celice pa bo projekcija instalacije Kolektivno srce, ki je bila lani postavljena v Štefanovi katedrali na Dunaju.

Ustvarjalci Celice in KUD Sestava so Mol pozvali, naj ustavi po njihovem prepričanju sporen postopek prodaje, saj ta ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije.

Stavba nekdanjega vojaškega zapora, ki že 14 let deluje kot hostel, je po besedah vodje kulturnega programa v hostlu Janka Rožiča Ljubljano postavila na svetovni zemljevid mladinskega in kulturnega turizma. Nagrajena je bila s številnimi najvišjimi domačimi in tujimi priznanji, lani pa je bila uvrščena med 10 najbolj prestižnih hostlov v Evropi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer že zatrdil, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten. Zaveda se namreč, da je hostel svetovna znamenitost. Pogovori glede lastništva Hostla Celica, ki je od lani v 100-odstotni lasti Mol, po njegovih trditvah sicer potekajo že dlje časa.

Medtem so se oglasili tudi iz zavoda Šouhostel, dolgoletnega upravljavca Hostla Celica. Želijo si, da hostel "ne le obstane na tej zgodovinski lokaciji, ampak da tudi vzdržuje svoje nastanitvene in umetniške vsebine, ki Celico uvrščajo v sam vrh svetovne ponudbe hostlov".

"Vprašanje lastništva je pomembno, saj ni mogoče prav od vsakega lastnika pričakovati razumevanje za dejavnost, ki je več kot le tržna," so dodali v sporočilu za javnost in izpostavili, da je Mol v zadnjih letih naredila veliko za razcvet Ljubljane, ki je pozitivno vplival tudi na delovanje Celice. A tudi hostel je del uspešne ljubljanske in slovenske turistične zgodbe, so spomnili.