V dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeti Jay-Z, Foo Fighters in Tina Turner

Nove člane bodo sprejeli s tradicionalnim koncertom

13. 5. 2021, 11:28 | Scena | Vir: STA

              V dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeti Jay-Z, Foo Fighters in Tina Turner (foto: Profimedia) Profimedia

Letos bodo v dvorano slavnih rock'n'rolla izmed 16 nominirancev sprejeli Tino Turner, Jay-Zja, Foo Fighters, Carole King, The Go-Go's in Todda Rundgrena, je organizacija oznanila v sredo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bil zaradi preteklih pritožb o vključevanju večinoma svetlopoltih moških letošnji nabor bolj raznolik.

Organizacija, ki stoji za dvorano slavnih rock'n'rolla, je v zadnjih letih razširila sprejemanje žanrov in počastila več izvajalcev, ki niso svetlopolti moški. Letos si je tako 1200 glasovalcev, ki razdelijo glavne rock nagrade, kritike vzelo v zakup.

"Ta raznolik letnik talentiranih vpisnikov odraža stalno predanost dvorane slavnih, da počasti izvajalce, čigar glasba je ustvarila zvok mladostniške kulture," je v izjavi dejal predsednik fundacije dvorane slavnih rock'n'rolla John Sykes.

Nove člane bodo sprejeli s tradicionalnim koncertom. Lansko leto je morala 35. izdaja, ko sta bila v dvorano med drugimi sprejeta pokojna raper Notorious BIG in pevka Whitney Houston, potekati virtualno. Letošnjo 36. slovesnost načrtujejo v Clevelandu v zvezni državi Ohio, kjer ima dvorana slavnih glavni sedež, navaja AFP.

Foo Fighters, Jay-Z in The Go-Go's so si nominacijo prislužili prvič. Za vpis so lahko nominirani le glasbeniki, ki so studijski prvenec izdali pred najmanj 25 leti. Žensko zasedbo The Go-Go's, ki je znana po s punkom obarvanemu dance popu iz 80. let minulega stoletja, bi lahko nominirali že pred 15 leti.

"Ženske smo bile vedno ključni del vedno spreminjajočega se glasbenega posla in zelo smo ponosne, da je naša zgodba o uspehu počaščena in prepoznana s strani dvorane slavnih ter naših čudovitih oboževalcev," je tvitnila zasedba.

Raper Jay-Z v dvorano vstopa kot dobitnik 23 grammyjev in kot prvi hip-hop kantavtor, ki ga sprejemajo v dvorano slavnih komponistov. Med njegovimi uspešnicami sta pesmi 99 Problems in Hard Knock Life.

Tina Turner v dvorano slavnih vstopa po letu z uspešnim HBO dokumentarcem, ki je prikazal njeno zgodbo o razhodu z nasilnim možem in glasbenim partnerjem Ikeom Turnerjem. Zatem se je podala v zelo uspešno kariero, ki med drugim vključuje uspešnico What's Love Got to Do With It.

Kantavtorica Carole King je med drugim komponirala za druge glasbenike, njen album Tapestry iz leta 1971 pa je eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Vsebuje denimo skladbi You've Got a Friend in (You Make Me Feel Like) A Natural Woman - zadnja je postala še bolj razpoznavna, ko jo je zapela Aretha Franklin.

Pop rockerja Rundgrena, ki je med drugim znan po uspešnici Bang the Drum All Day, pa so sprejeli po njegovi četrti nominaciji in potem, ko je glasovanje označil za "goljufijo".

Letošnji dobitniki "nagrad glasbene izvrstnosti" so LL Cool J, Billy Preston in Randy Rhoads, naslov "zgodnjega vplivneža" pa prejmejo Kraftwerk, Gil Scott Heron in Charley Patton. Glasbeni direktor Clarence Avant bo prejel nagrado Ahmet Ertegun za neizvajalce, še navaja AFP.