27. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

"V gozdu smo gostje, zato upoštevajmo navodila gozdarskih strokovnjakov in lastnikov gozdov!"

Domen Grogl/STA

V času, ko ljudje vse pogosteje obiskujejo gozd, na kmetijskem ministrstvu opozarjajo, da je treba z gozdom ravnati spoštljivo in skrbno. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni, a je potrebno poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, so poudarili na ministrstvu.
 

"Preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje so le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več," so v sporočilu za javnost izpostavili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gozd je tudi kraj za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti, so spomnili.

Našteli so nekaj osnovnih pravil gozdnega bontona. "V gozdu smo gostje, zato upoštevajmo navodila gozdarskih strokovnjakov in lastnikov gozdov," so poudarili. Vožnja je v gozdu dovoljena le po cestah, če poseben znak tega ne prepoveduje, prav tako so pozvali k uporabi pešpoti.

"Pešpoti v gozdu nas vodijo in nam odstirajo zanimivosti iz zakladnice narave. Uporabljajmo jih in ne hodimo po brezpotjih. Kažipote, oznake, ograje, klopi in druge naprave ohranimo nepoškodovane za prihodnje obiskovalce gozda," so zapisali.

Spoštljiv odnos je potreben tudi do rastja in živali, pri čemer je potrebno imeti pse pod skrbnim nadzorom.

Smeti in odpadkov naj se ne pušča v gozdu in se jih odnese v smetnjak oziroma na urejeno odlagališče, so še pozvali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.