30. 11. 2017, 10:05 | Vir: STA

V hostlu Celica ostro proti njegovi prodaji

Mestna občina Ljubljana (MOL) se je odločila na dražbi prodati Hostel Celica z izklicno ceno 2,34 milijona evrov. Odločitvi ostro nasprotujejo v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta hostla in organizatorji kulturno-umetniškega programa v njem. MOL pozivajo, naj takoj ustavi sporen postopek prodaje.

Kot je za STA povedal vodja kulturnega programa v hostlu Janko Rožič, je stavba nekdanjega vojaškega zapora, ki že 14 let deluje kot hostel, Ljubljano postavila na svetovni zemljevid mladinskega in kulturnega turizma. Nagrajena je bila s številnimi najvišjimi domačimi in tujimi priznanji, lani pa je bila uvrščena med 10 najbolj prestižnih hostlov v Evropi.

Rožič je izpostavil, da je sprememba lastništva stavbe, ki deluje v javnem interesu, v zasebno last že sama po sebi problematična. Zaradi javnega delovanja je bila namreč vzpostavljena vizija, ustvarjen umetniški koncept, hostlu pa so bila podarjena mnoga izjemno dragocena umetniška dela.

Pri poskusu prodaje ne gre samo za spremembo lastništva, meni Rožič. Iz objave na razpisu je razvidno, da se Hostel Celica prodaja zgolj kot nepremičnina, poslovni prostor brez opreme. Ločitev objekta od večplastne vsebine v prvi potezi pomeni, da je Celica kot svetovna turistična znamenitost, ki združuje sodoben hostel, kulturni center in muzej, ogrožena. Številne kulturne vsebine ne smejo ostati brez strehe nad glavo, je poudaril.

V tem nekdanjem avstroogrskem zaporu je tudi muzej zaporništva, kjer so zapirali mnoge Ljubljančanke in Ljubljančane. Mesta pričevanja in trpljenja vseh teh ljudi ni mogoče prodati, je prepričan Rožič. Nasprotno, zgodovinski spomin in ustvarjalno odprtost je treba predati naprej.

Ustvarjalci Celice in KUD Sestava zato pozivajo odgovorne na Molu, da takoj ustavijo sporen postopek prodaje, ki ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije. Kot je izpostavil Rožič, so že dvakrat preprečili, da starih zaporov niso podrli, zato bodo tudi tretjič odprto vztrajali pred domačo javnostjo, če bo treba, pa tudi pred svetovno.

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega režima pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da prav tako ostro nasprotujejo proti nameravani odprodaji Hostla Celica. Po njihovem mnenju gre za nesprejemljiv odnos Mola do zgodovine. Prodaja hostla komurkoli, ki bi sledil zgolj logiki profita, bi pomenila zelo verjetno uničenje tega dragocenega spomina na žrtve absolutističnih in totalitarnih režimov, so prepričani v društvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.