9. 7. 2021, 07:00 | Vir: STA

V jami Divje babe za obiskovalce kmalu tudi digitalni prikaz

STA

Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno je pridobila sredstva za digitalizacijo treh enot nepremične kulturne dediščine, skupaj 59.000 evrov brez DDV. Za digitalizacijo bodo med drugim poskrbeli v jami Divje babe, najdišču najstarejšega glasbila na svetu - neandertalčeve piščali.

Sredstva so pridobili z uspešno kandidaturo na javnem razpisu za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah. Z njimi želi javni zavod, čigar ustanoviteljica je Občina Cerkno, obogatiti izkušnjo obiskovalcev v jami Divje babe.

Gre za jamo pod Šebreljsko planoto iz obdobja srednjega in začetka mlajšega paleolitika. Raziskane plasti v najdišču so stare od 35.000 do 116.000 let. Leta 1995 so v njem našli glasbilo, zacementirano v bližini ostankov od 50.000 do 60.000 let starega ognjišča. Izdelano je iz stegnenice jamskega medveda.

Zdaj bodo obiskovalcem v spodnjem delu jame s pomočjo projekcije na steno predstavili arheološke plasti in njihove glavne značilnosti, v zgornjem delu pa bo predstavljena zgodba o življenju na tem območju v obdobju neandertalcev.

Kot navajajo v Lokalni turistični organizaciji (LTO) Laufar, bodo s tako pomočjo sodobne tehnologije jamo približali obiskovalcem, hkrati pa ohranili njeno edinstveno podobo. Obiskovalcem želijo ponuditi pristnejšo izkušnjo, da si bodo lažje predstavljali dogajanje pred 60.000 leti, v obdobju, ko naj bi nastala tam najdena piščal.

Za glasbeno podlago prikaza video posnetkov bo poskrbel glasbenik Boštjan Gombač, ki nadaljuje delo pokojnega Ljubena Dimkaroskega, utemeljitelja igranja na najstarejše glasbilo na svetu. Pri snemanju videa so med drugim kot nastopajoči sodelovali člani Turističnega društva Reka. Slednje je bilo ustanovljeno tudi z željo po popularizaciji lika neandertalca iz Divjih bab.

Predstavitev digitalizirane zgodbe iz Divjih bab je predvidena v septembru. To pa ni edina novost pri urejanju Arheološkega parka Divje babe, saj bo do konca leta po napovedih pripravljen upravljalski načrt, kar je po navedbah LTO Laufar predpogoj za ohranitev in nadaljnji razvoj celotnega območja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.