V kinih po ZDA v protest proti Trumpovi administraciji projekcija filma 1984

29. 3. 2017, 15:12 | Scena | Vir: STA

              V kinih po ZDA v protest proti Trumpovi administraciji projekcija filma 1984 (foto: profimedia) profimedia

V protest proti administraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa bodo 4. aprila v več kot 180 kinematografih po ZDA prikazali film 1984, ki je bil posnet po istoimenskem romanu Georga Orwella.

Projekcije bodo potekale v 165 mestih v 43 ameriških zveznih državah, akciji se bodo pridružili v Kanadi, Veliki Britaniji, na Švedskem in na Hrvaškem.

Film iz 80. let minulega stoletja, ki temelji na Orwellovem antiutopičnem romanu iz leta 1949, je režiral Michael Radford. Za napovedane projekcije bo po pisanju tujih tiskovnih agencij posnel uvodnik, ki ga bodo prikazali pred samim filmom.

Za omenjeno akcijo stoji organizacija Capital City Film Festivals s sedežem v Lansingu, prestolnici ameriške zvezne dežele Michigan. Kot so zapisali, "po manj kot mesecu delovanja nove predsedniške administracije verjamejo, da je ura odbila trinajsto".

Po njihovem prepričanju "Orwellov prikaz vlade, ki proizvaja svoja lastna dejstva, zahteva popolno pokorščino in demonizira tuje sovražnike, še nikoli ni bil tako aktualen".

Za 4. april so se odločili, ker je to dan, na katerega je glavni lik v zgodbi Winston Smith začel pisati dnevnik. Kot še pišejo tuje tiskovne agencije, bodo organizatorji del izkupička od prodanih vstopnic namenili za podporo izobraževalnim programom.

Roman 1984 naj bi bilo Orwellovo preroško videnje rezultatov totalitarizma. Svet v letu 1984 je razdeljen na tri velike države - Oceanijo, Eastazijo in Evrazijo, ki so neprestano v vojni. Glavni junak Winston Smith je državljan Oceanije. Državi vlada Partija, na čelu katere je Veliki brat, uprava pa je razdeljena na štiri ministrstva.

Smith je zaposlen na ministrstvu resnice in skrbi za preoblikovanje informacij. Ko začne razmišljati o uporu, si kupi zvezek in vanj skrivoma začne zapisovati svoje misli o sistemu.