V Ljubljani ponovno poletna plesna šola (z vrhunskimi plesnimi pedagogi)

Plesno poletje

29. 6. 2020, 18:03 | Scena

              V Ljubljani ponovno poletna plesna šola (z vrhunskimi plesnimi pedagogi) (foto: arhiv JSKD) arhiv JSKD

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) organizira že tradicionalno Poletno plesno šolo (PPŠ), ki bo svoja vrata odprla v ponedeljek, 29. junija 2020, plesalci pa bodo v poletje vstopili pod vodstvom priznanih domačih in tujih plesnih strokovnjakov.

PPŠ vključuje različne plesne zvrsti za vse generacije, poleg izurjenih plesalcev pa se lahko vključijo tudi tisti z manj znanja in celo popolni začetniki. PPŠ tako ni le promocija plesa kot umetniške zvrsti, temveč tudi zdravega načina življenja, katerega temelj je gibanje. Potekala bo od ponedeljka, 29. junija, do sobote, 4. julija 2020, na treh različnih prizoriščih v Ljubljani (Športna dvorana Tabor, Stara mestna elektrarna, Konservatorij za glasbo in balet), udeležence pa bo povezala v razgibano mednarodno plesno skupnost.

Nabor plesnih vsebin je izjemno raznolik: klasični balet, sodobni ples, jazz, joga, flamenko, afriški ples in delavnice drugih plesnih zvrsti, omenimo še delavnico vizualnega beleženja plesa, ki povezuje ples in vizualno umetnost, in delavnico flešmobinga, katere namen je priprava in izvedba gibalno-performativnih posegov v urbani prostor.

Plesalci se lahko seznanijo z osnovami izbrane zvrsti ali nadgradijo svoje znanje, posebne delavnice so namenjene tudi plesnim učiteljem in koreografom.

Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 29. junija, do sobote, 4. julija, na različnih lokacijah v Ljubljani.

Baletni del PPŠ je pripravljen v sodelovanju z Višjo baletno šolo, ki deluje v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot mentorji klasičnega baleta na vseh stopnjah se bodo predstavili priznani baletni pedagogi in plesalci: Rita Pollacchi, Tjaša Kmetec in Leo Mujić. V ostalih zvrsteh bodo na PPŠ kot mentorji sodelovali številni priznani plesni strokovnjaki iz Slovenije in tujine: Ajda Tomazin, Alicia Ocadiz, Gregor Luštek, Katarina Shoaib, Vid Vidmar, Igor Sviderski, Kaja Lin, Maja Kalafatić, Maša Kagao Knez, Nicole Speletic, Raul Tamez, Urška Centa in Uršula Teržan.

Poletna plesna šola – Summer Dance School (SDS 2020) v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ima bogato zgodovino, ki sega v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Konec devetdesetih je šola zamrla, leta 2016 pa je ponovno zaživela v polni ustvarjalnosti. Iz šole, ki je potekala med leti 1979 in 1997, so zrasla pomembna imena slovenske plesne scene, na primer Jurij Konjar, Maja Delak, Rosana Hribar, Gregor Luštek …