V Ljubljani bo danes že 17. parada ponosa

17. 6. 2017, 08:50 | Scena | Vir: STA

              V Ljubljani bo danes že 17. parada ponosa (foto: Matej Luzar/STA) Matej Luzar/STA

S tradicionalno povorko po ljubljanskih ulicah, 17. po vrsti, se bo sklenil festival Parada ponosa, ki je letos potekal pod naslovom Odstiranje nevidnega. Udeleženci bodo z njo sporočili, da na diskriminacijo LGBTIQ+ oseb, ki je v slovenski družbi po ugotovitvah organizatorjev še kako živa, ne bodo pristajali. Z Metelkove bodo krenili ob 18. uri.

"Odstiramo nevidno. To je treba početi vedno znova. To počnemo tekom festivala Parada ponosa, 17. junija pa se 17. srečamo na ulicah in trgih in štrekah tega LGBTIQ+ osebam prijaznega mesta," na spletni strani navajajo organizatorji.

Letošnji festival, ki se je začel 9. junija, je pod naslovom Odstiranje nevidnega letos prodiral v pore družbenih struktur in odstiral najbolj nevidne, marginalizirane in neprijetne realnosti LGBTIQ+ življenj, poudarek pa je bil na interspolnosti.

V društvu Parada ponosa ugotavljajo, da se polovica vseh mladih LGBTIQ+ oseb na ulici počuti v nevarnosti, več kot trideset odstotkov pa jih poroča o izkušnji nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti.

Da na to ne bodo pristajali, bodo opozorili tudi udeleženci današnje parade. Ta je del več kot 15 različnih dogodkov, med katerimi so bile filmske projekcije, razstave, diskusije in koncerti, ki so se odvili v sklopu festivala.

S predstavitvijo organizacij se današnji paradni dan začne že ob 10. uri na Novem trgu, med 17. in 18. uro se bodo udeleženci zbirali na Metelkovi, nato pa ob glasbeni spremljavi DJ Annarcha, DJ Snupeeja in DJ Dukija krenili na ulice Ljubljane. Med 19. in 23. uro bo na Novem trgu politično-kulturni program s koncertoma domače Lucke kuhne in hrvaških Punčk, zabaval bo tudi DJ Snupee.

Dogodek finančno podpira skupina Zelenih - Evrovska svobodna zveza v Evropskemu parlamentu, častni pokrovitelj parade pa je evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/ESZ).

Lani se je parade po oceni organizatorjev udeležilo okoli 1500 ljudi. Podobno številko pričakujejo tudi tokrat.