29. 8. 2021, 09:25 | Vir: STA

V londonskem muzeju Victoria & Albert na ogled zgodovinsko pomembni kostumi

profimedia
V londonskem muzeju Victoria & Albert na ogled zgodovinsko pomembni kostumi (foto: profimedia)

Londonski Muzej Victoria & Albert je v petek oznanil, da bo v okviru obsežne prenove oddelka gledališča in uprizoritvenih umetnosti, ki bo končana konec aprila 2022, na ogled več zgodovinsko pomembnih oblek in kostumov, vključno s kostumom iz muzikala Kinky Boots in mini obleko prve britanske zmagovalke Evrovizije Sandie Shaw.
 

V Muzeju Victoria & Albert se v prostorih Theatre and Performance Galleries nahaja zbirka, ki dokumentira trenutno prakso in zgodovino vseh področij uprizoritvenih umetnosti v Združenem kraljestvu in širše.

Po prenovi bo z vsakomesečnim programom razstavljanja novega gradiva predstavljenih več kot 120 predmetov iz zbirke V&A Theatre and Performance. Ko bodo novi prostori galerij dokončani, bodo tam združene nedavne pridobitve in redki zgodovinski predmeti iz muzejske zbirke, ki predstavlja različne oblike zabavnih in uprizoritvenih umetnosti.

Simon Sladen, višji kustos za moderno in sodobno uprizoritev v Muzeju Victoria & Albert, je dejal: "Komaj čakamo, da obiskovalce pozdravimo v prenovljenih prostorih galerij gledališča in uprizoritvenih umetnosti, ki so pred kratkim praznovale deseto obletnico delovanja. Galerije slavijo in predstavljajo prakso in zgodovino uprizoritvenih umetnosti v Združenem kraljestvu in po svetu."

Med najpomembnejši deli prenovljene zbirke, ki so trenutno na ogled, so med drugim tudi škrlatno rdeča obleka, ki jo je nosila Lola v nagrajenem muzikalu Kinky Boots iz leta 2012, krilati kostum za Garudo iz 50. let minulega stoletja, ki ga je oblikoval in nosil pionirski indijski plesalec, koreograf in producent Ram Gopal ter rožnata mini obleka, ki jo je nosila Sandie Shaw med nastopom na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1967, kjer je Združenemu kraljestvu prinesla prvo zmago.

V naslednjih šestih mesecih bodo na ogled tudi obleka Laurencea Olivierja iz filma Hamlet (1948), kostumi iz muzikala Matilda ter odrske obleke Iana McKellena, Judi Dench, Helen Mirren, Ingrid Bergman in Vivien Leigh.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.