19. 9. 2021, 08:33 | Vir: STA

V Londonu pripravljajo veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse

profimedia
V Londonu pripravljajo veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse (foto: profimedia)

V Muzeju oblikovanja v Londonu bodo 26. novembra odprli veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse, s katero se bodo umetnici poklonili ob deseti obletnici njene smrti. Amy: Ostran odra bo prva tovrstna razstava o pevkinem življenju in karieri v Združenem kraljestvu, na svoji spletni strani poroča angleški časnik The Guardian.

Na razstavi, ki bo pevko predstavila kot "glasbeno intelektualko", bodo prvič na ogled nekateri njeni osebni predmeti, vključno s prvo električno kitaro znamke Fender Stratocaster in zvezki z njenimi zapiski.

Vodja kuratorskega oddelka v muzeju Priya Khanchandani je dejala, da bo razstava v fokus postavila Amyjino glasbeno mojstrstvo in različne vplive, iz katerih je črpala, od pevke Dinah Washington do Franka Sinatre.

"Imeli smo občutek, da o Amyjini zgodbi in o njej kot resni glasbenici ni bilo povedano vse. Način, na katerega se je o njej govorilo v medijih, je resnično zmanjšal njeno dediščino," je dodala.

Razstava bo predstavila tudi nastajanje drugega studijskega albuma Back to Black iz leta 2006, s katerim je Winehouse postala mednarodna zvezda. Obiskovalci pa se bodo lahko "potopili" v Amyjin modni slog in njene obleke ter raziskali njeno estetiko.

Naomi Parry, prijateljica Amy Winehouse, ki je z muzejem sodelovala kot svetovalka, upa, da bo razstava pevko pozicionirala kot umetnico, ne pa kot produkt medijskega poročanja.

Razstava je zadnja v vrsti dogodkov ob obletnici Amy Winehouse, ki je umrla 23. julija 2011 pri 27. letih zaradi zastrupitve z alkoholom. Prihaja po dokumentarcu britanske medijske hiše BBC Reclaiming Amy, sklad Amy Winehouse pa pripravlja izdajo njenih novih zgodnjih pesmi, muzikal in biografski film.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.