V Londonu pripravljajo veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse

19. 9. 2021, 08:33 | Scena | Vir: STA

              V Londonu pripravljajo veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse (foto: profimedia) profimedia

V Muzeju oblikovanja v Londonu bodo 26. novembra odprli veliko retrospektivo o pevki Amy Winehouse, s katero se bodo umetnici poklonili ob deseti obletnici njene smrti. Amy: Ostran odra bo prva tovrstna razstava o pevkinem življenju in karieri v Združenem kraljestvu, na svoji spletni strani poroča angleški časnik The Guardian.

Na razstavi, ki bo pevko predstavila kot "glasbeno intelektualko", bodo prvič na ogled nekateri njeni osebni predmeti, vključno s prvo električno kitaro znamke Fender Stratocaster in zvezki z njenimi zapiski.

Vodja kuratorskega oddelka v muzeju Priya Khanchandani je dejala, da bo razstava v fokus postavila Amyjino glasbeno mojstrstvo in različne vplive, iz katerih je črpala, od pevke Dinah Washington do Franka Sinatre.

"Imeli smo občutek, da o Amyjini zgodbi in o njej kot resni glasbenici ni bilo povedano vse. Način, na katerega se je o njej govorilo v medijih, je resnično zmanjšal njeno dediščino," je dodala.

Razstava bo predstavila tudi nastajanje drugega studijskega albuma Back to Black iz leta 2006, s katerim je Winehouse postala mednarodna zvezda. Obiskovalci pa se bodo lahko "potopili" v Amyjin modni slog in njene obleke ter raziskali njeno estetiko.

Naomi Parry, prijateljica Amy Winehouse, ki je z muzejem sodelovala kot svetovalka, upa, da bo razstava pevko pozicionirala kot umetnico, ne pa kot produkt medijskega poročanja.

Razstava je zadnja v vrsti dogodkov ob obletnici Amy Winehouse, ki je umrla 23. julija 2011 pri 27. letih zaradi zastrupitve z alkoholom. Prihaja po dokumentarcu britanske medijske hiše BBC Reclaiming Amy, sklad Amy Winehouse pa pripravlja izdajo njenih novih zgodnjih pesmi, muzikal in biografski film.